RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Jan Bertil Pool
16 maart 2024 16:28


Regionaal project: Textielmobiel vertelt je verhaal
Foto: Regionaal project: Textielmobiel vertelt je verhaal
Herma de Ruiter. Foto: Cultuurplein Noord Veluwe

- Cultuurplein zoekt deelnemers voor een uniek project genaamd Textielmobiel! De komende maanden zullen er op de Veluwe verschillende workshops textiel georganiseerd worden waarbij uiteindelijk een totaalkunstwerk, een mobiel, gemaakt wordt.

Textielkunstenaares Herma de Ruiter begeleidt de workshops waarin deelnemers een stukje van hun eigen geschiedenis verwerken en maakt er een kleurrijk geheel van. ‘Het Textielmobiel project is een prachtig project waarin een stukje van het leven van de makers verwerkt is in een kunstwerk. Het kunstwerk is een mobiel samengesteld uit textiele werkstukken. Daarbij zijn de workshops mobiel en worden georganiseerd in verschillende plaatsen op de Noord Veluwe, vandaar de naam Textielmobiel.’, vertelt Herma enthousiast.

‘De eerste workshop is in Epe en vindt plaats in het KEKhuis aan de Beekstraat op donderdagavond 28 maart. We starten om 19.00 tot ongeveer 21.00 uur. Tijdens het hele project worden deelnemers uitgenodigd hun verhaal te delen. Als je wilt leggen we het vast op film, audio of anoniem via een tekst bij het werk. Het verhaal is een belangrijk onderdeel van het project.’

‘Aan de werkstukken van de deelnemers zit een QR code gekoppeld. Via de link krijg je een stukje van het levensverhaal van de maker te horen Het kan gaan om iemand uit Epe die vertelt over een stukje familiegeschiedenis aan de hand van een bijzondere knoop of een vluchteling die een lapje uit een kledingstuk dat tijdens de vlucht gedragen is, verwerkt. Welke verhalen we horen weten we nog niet. Dat maakt het prikkelend en nodigt uit om kennis te maken met de ander. We gaan ze verzamelen en op een unieke manier vormgeven. Deelnemers werken in een door Herma de Ruiter populair gemaakt format waarin ze nu ook eigen meegebrachte materialen verwerken. Ze lijken deels op elkaar maar zijn toch uniek door de ingebrachte materialen en keuzes. Zo zijn we allemaal mens en is iedereen toch uniek. Dat is tegelijk de kernboodschap van het hele Textielmobiel project.’ aldus Jan Bertil Pool van Cultuurplein die het project coördineert.

Alle deelnemers gaan in een workshop van twee uur aan de slag onder leiding van Herma de Ruiter die als zelfstandig textiel kunstenaar over de hele wereld workshops geeft. Herma is inmiddels internationaal bekend vanwege haar modulaire textiel vierkanten/blokken en staat op beurzen in de Verenigde Staten en heel Europa. Momenteel geeft ze met veel enthousiasme lessen Textiellab bij Cultuurplein in Heerde en Wapenveld aan een groep vrouwen met gemengde etnische en sociale achtergrond. Als onderdeel van het taalproject "Ik TAAL met jou" worden verschillende kunstdisciplines aan TAAL verbonden.

De workshops worden georganiseerd in Epe, Heerde, Oldebroek, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Putten, Ermelo en Elburg. Het taalproject "Ik TAAL met jou" is ontwikkeld vanuit Cultuurplein en onderdeel van het Cultuur & Erfgoedpact Noord Veluwe. De materialen voor het project worden gesponsord door eQuilter.com, WonderFil Specialty Threads en Vlieseline. Beeldmateriaal in samenwerking met RTV794 en fotografe Kim J Vermeulen.

Deelnemers kunnen zich gratis opgeven via info@cultuurpleinnoordveluwe.nl maar per locatie is niet onbeperkt plek. Iedereen is welkom, man, vrouw, oud, jong en alles daar tussenin. Je hoeft geen kunstenaar te zijn om mee te doen, als je naald en draad kunt vasthouden is dat genoeg. In je mail vermeld je duidelijk je email, 06 en in welke plaats je wilt deelnemen.

Epe, 28 maart vanaf 19.00-21.00 uur bij het KEKhuis aan het Beekpark. Heerde, 9 april van 9.30 uur tot 11.30 uur in de Heerd in Heerde.

Beek  Elburg  Epe  Ermelo  Harderwijk  Hattem  Heerde  Nunspeet  Oldebroek  Putten Nieuws 

cultuur heerde epe wapenveld ermelo geschiedenis veluwe nunspeet elburg harderwijk vast hattem oldebroek putten voorpagina werk 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie