RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Communicatieadviseur Gemeente Heerde
14 maart 2024 13:35


Pilotles ‘De kroniek van… Van Meurs’ in Raadhuis
Foto: Pilotles ‘De kroniek van… Van Meurs’ in Raadhuis
Raadhuis Gemeente Heerde. Foto: Eigen foto: Gemeente Heerde

- Op 15 maart komt groep 6 van basisschool Het Kristal naar het Raadhuis van Heerde voor een pilotles over De kroniek van… Van Meurs. Hierin ervaren ze hoe het was toen Van Meurs nog burgemeester van Heerde was. Dit is een les in de Leerlijn Erfgoed Heerde. Met de Leerlijn krijgen kinderen in de basisschool kennis over en waardering voor het cultureel erfgoed in onze gemeente.

Tijdens de bezoekles ervaren de leerlingen het Raadhuis en het Van Meurspark zoals het in de tijd van burgemeester Van Meurs was. Het waren toen zijn woonhuis en tuin. Maar ze zien ook hoe het Raadhuis en het park nú zijn.

De leerlingen mogen gaan zitten in de Raadzaal op de stoelen van de raadsleden en collegeleden. Daarna gaan ze in groepjes uit elkaar om te ervaren wat een verhaal, ‘een kroniek van’, vertelt over hoe men toen leefde. Roulerend ervaren de groepjes leerlingen het verhaal van burgemeester Van Meurs in zijn oude woonhuis en in het park, ooit zijn tuin. Ook kloppen ze aan bij de kamer van de huidige burgemeester Olaf Prinsen, wat vroeger de kamer van burgemeester Van Meurs was. Wat is er te zien in deze kamer van toen en nu? Heeft de burgemeester zijn ambtsketen om?

De les op 15 maart is een pilotles, om te ontdekken of de opzet van de les klopt en alle onderdelen op de juiste manier zijn opgezet en op elkaar aansluiten. Het is de nieuwste les in de Leerlijn ‘Erfgoed Heerde’. Deze Leerlijn is ontwikkeld door het Cultuurplein. Met de lessenreeks krijgen kinderen in hun basisschooltijd kennis over diverse onderdelen van het cultureel erfgoed in de gemeente Heerde en krijgen ze hier waardering voor.

Scholen kunnen zich via de website van het Cultuurplein eenvoudig inschrijven voor de hele leerlijn: deze loopt van de groepen 1 tot en met 8, en sluit aan bij de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen en de thema’s uit de canon. Aan bod komen onder meer landgoed Bonenburg, Villa Jacoba (de Heerder Historische Vereniging), het Zuivelmuseum, de molens en een verhalenroute over de 2e Wereldoorlog.

Meer informatie over de Leerlijn Erfgoed voor de gemeente Heerde is te vinden op www.cultuurpleinnoordveluwe.nl/product/leerlijn-erfgoed-gemeente-heerde/.

Heerde Nieuws 

heerde tuin kinderen voorpagina 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie