RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Jan Bertil Pool
19 december 2023 12:07


Innovatief erfgoedproject Cultuurplein: ''Ontcijfer je plaats''
Foto: Innovatief erfgoedproject Cultuurplein: ''Ontcijfer je plaats''
Ontcijfer je plaats!. Foto: Eigen foto: Cultuurplein Noord Veluwe

- Binnenkort wordt ‘Ontcijfer je Plaats’ gelanceerd in de gemeenten Hattem, Epe en Oldebroek. Digitale technieken gaan hand in hand met erfgoed in de eigen gemeente. Alle leerlingen van groep 5-8 krijgen een ansichtkaart met QR-codes om deze digitale puzzeltocht te doen, waarbij ze meer kunnen ontdekken over het erfgoed in hun plaats. Gewapend met een telefoon en potlood kunnen ze naar drie erfgoed hotspots om daar via de QR-code naar een filmpje te kijken met daarin een kijkvraag. Het verhaaltje wordt verteld door een andere leerling of misschien wel klasgenoot!

‘Na de Coronaperiode bleven er op verschillende scholen in de gemeenten Epe, Hattem en Oldebroek gelden over van cultuur- en erfgoedlessen die niet door konden gaan. In overleg met deze scholen is besloten om dit geld goed in te zetten voor het verduurzamen van erfgoed. In Heerde is hier al een project mee gedaan. Cultuurplein nam het initiatief voor het project: ‘Ontcijfer je plaats’ dat samen met Held & Bloem Producties tot een activerend eindresultaat is gekomen. Samen met leerlingen van verschillende basisscholen zijn er in Hattem, Epe en Oldebroek filmpjes opgenomen bij de ‘erfgoed hotspots’ per plaats.’ vertelt Edith de Jong van Cultuurplein. ‘Om het antwoord te kunnen geven, moeten de leerlingen goed naar het gebouw kijken en een cijfer invullen voor de code. Als de code compleet is kunnen de leerlingen naar de locatie waar een kistje met een hangslot staat. Hier voeren zij de code in en krijgen ze een beloning, waarmee de liefde voor hun eigen plaats hopelijk nog een stukje groter wordt. In Hattem staat deze schatkist met beloning bij Angelart Kunst&Zo, De galerie winkel Angelart Kunst&Zo waar je ook terecht kunt voor beeldende kunst, kado’s, kunstenaarsmaterialen en workshops, en voor een lekker kop koffie en thee!

In Epe vind je deze schatkist vlak naast de entree van het Episch Centrum, een centrale plek in het dorp die ruimte/hulp biedt voor eenieder die iets voor de samenleving over heeft. In Oldebroek staat de schatkist achter de toonbank bij Bakkerij Jonker (locatie centrum): naast het kistje kun je hier ook terecht voor versgebakken brood en ambachtelijke taarten. Dankzij hun medewerking en enthousiasme kunnen de kinderen op deze plaatsen hun ontcijferde beloning ophalen. Ook kinderen die niet uit één van bovengenoemde gemeenten komen, kunnen deze puzzeltocht doen.’ De ansichtkaarten zijn gratis verkrijgbaar op verschillende plaatsen in de genoemde gemeente zoals bij Molen de Hoop, Bakkerij Jonker, Angelart Kunst&Zo, Visit Hattem, de Dijkpoort en VVV Epe. 'Ontcijfer je plaats' is een initiatief van Cultuurplein in samenwerking met Held & Bloem Producties. Voor meer vragen kun je terecht bij de cultuurcoach van jouw plaats:

Epe en Oldebroek: Eva Milou Luimes - E.M.Luimes@cultuurpleinnoordveluwe.nl en Hattem: Edith de Jong – E.dejong@cultuurpleinnoordveluwe.nl

Epe  Hattem  Heerde  Oldebroek Nieuws 

cultuur heerde epe zetten hattem oldebroek kinderen voorpagina geld kunst 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie