RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Erik Smit, verslaggever RTV794
15 mei 2023 20:03


WK Zijspancross in Heerde
Foto: WK Zijspancross in Heerde
WK Zijspan in Heerde. Foto: copyright bij: SBRMX

- Een schitterend parcours, een mooi deelnemersveld en perfecte weersomstandigheden. Dat waren de ingrediënten dit weekend bij het WK Zijspancross op de motorcrossbaan van MSV-NOV in Heerde. Na jaren zonder grote wedstrijden konden crossliefhebbers dit weekend hun hart ophalen in Heerde. Op een aangepast parcours werd de 4e race van het wereldkampioenschap verreden, en kreeg het publiek ook nog eens een Nederlandse winnaar. In beide manches waren Koen Hermans en Ben van den Boogaart het snelste koppel, en mochten zodoende de bovenste tree van het podium bekleden.

Een weekend eerder werd de 3e race in Tsjechië afgelast vanwege het overlijden van de Nederlander René Boon in het bijprogramma, een bekende naam in de hechte wereld van de zijspancrossers. Met hem in gedachten werden op zaterdag de kwalificaties verreden door 33 duo’s. In de eerste kwalificatie was het een schitterend gevecht tussen het koppel Koen Hermans/Ben van den Bogaart en Etienne Bax/Ondrej Cermak. Zij lieten de huidige leiders in het klassement, Nicolas Musset/Marvin Vanluchene ver achter zich en tot overmaat van ramp viel dit duo ook nog waardoor het achteraan moest aansluiten. Na een mooie race waar de koplopers hun voorsprong ronde voor ronde uitbreiden en ook elkaar bestookten met aanvallen werd het duo Bax/Cermak de winnaar van de 1e kwalificatieronde. De naaste belagers Herman/Van den Bogaart volgden op een kleine 5 seconden en de rest werd op bijna een minuut gereden.

De tweede kwalificatie werd een prooi voor een Nederlands duo Justin Keuben/Dion Rietman. Zij namen in de openingsronde de kop van de wedstrijd, en kwamen eigenlijk niet meer in de problemen in het mulle zand. Alhoewel de combinatie Daniël Willemsen/Aivar van der Wiel nog dichtbij kwam vanaf de vijfde ronde maar moesten genoegen nemen met een tweede plaats op een kleine tien seconden. De ‘Last Chance’ manche die daarna nog verreden werd was eigenlijk onnodig omdat er niet genoeg deelnemers waren om af te vallen vanwege sleutelbeenbreuken bij twee rijders.

Het NK Zijspancross werd tussen de kwalificaties voor het WK verreden. Beide manches waren een prooi voor Aaron Bens/Joep van Leuken voor Peter Beunk/Bart Sloot en het duo Kim de Cock/Stijn de Vylder waarbij het laatste duo een inhaalrace moest rijden. In de eerste manche kregen zij te maken met een kapotte koppeling en vielen maar liefst twee keer stil, zodoende eindigde de combinatie in deze eerste heat slechts op plek twaalf. In de tweede manche liet het duo zien waar het toe in staat is en eindigde het als tweede, om zodoende in het klassement de derde plek op te eisen.

Zondag was het dan aan de grote kanonnen om te laten zien waar ze toe in staat zijn. Met een grote schare publiek, lekker weer en een goed geprepareerde baan viel om kwart over één het starthek voor de eerste manche. Net als in de kwalificatie is het zaak om als eerste door de chicane aan het begin te komen. 30 minuten + 2 rondes, dat moet er verreden worden en de favorieten maakten de verwachtingen waar. Hermans/Van den Bogaart hadden een slechte start maar begonnen aan de grote inhaalrace richting de koppositie. Het duo nam grote risico’s maar dat betaalde zich uit, want halverwege de race waren ze van plek tien naar de eerste stek opgerukt. Deze gaf het duo ook niet meer uit handen, en op gepaste afstand finishte het duo Bax/Cermak op twee gevolgd door Keuben/Rietman. In de tweede manche was het weer raak in de eerste bocht, een groot aantal crossers raakten in elkaar verstrikt en moesten met een forse achterstand hun race vervolgen. Vooraan ging het duo Hermans/Van den Bogaart verder waar ze in de eerste manche gebleven waren, namelijk aan kop van de wedstrijd rijden. Pech bij Keuben/Rietman zorgde ervoor dat zij geen gooi konden doen naar het podium, terwijl Bax/Cermak in alle rust naar wederom een tweede plaats reden. De leiders in het wereldkampioenschap Vanluchene/Musset eindigden op de derde plaats maar zien wel het Nederlandse duo Hermans/Van den Bogaart dichterbij komen.

Beluister via onderstaande link nog een compilatie van de Zaterdag:

https://on.soundcloud.com/7UeWd

Best  Heerde Nieuws 

heerde voorpagina 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie