Bevat Video: Video
Ankeiler: Drie jaar geleden begon de coronapandemie. Een van de zwaar getroffen gebieden was Heerde.

- Drie jaar geleden begon de coronapandemie. Een van de zwaar getroffen gebieden was Heerde. Negen van de negentig leden van het christelijk mannenkoor De Lofzang stierven. Een groot deel van hen aan de gevolgen van corona. Hoe is het nu met het koor en hoe kijken ze terug op die periode?

"We hebben het er nog wel eens over. Maar er is zoveel gebeurd", vertelt Martin Eikelboom, voorzitter van De Lofzang. "We hebben de hele periode willen afsluiten met een herdenkingsdienst. En toen hebben we gezegd dat we ons op de toekomst gingen richten. Maar, als men erover wil praten, kan dat natuurlijk."

"Veel van onze leden hadden behoefte aan het herdenkingsdienst", gaat Eikelboom verder. "In die tijd konden we helaas geen afscheid nemen en dus hadden we een herdenkingsdienst toen het weer kon."

'Aantal leden durfden niet meer'

Toen bijeenkomsten voor meer dan honderd mensen werden verboden, was dat voor het bestuur aanleiding de repetities voorlopig af te blazen. Die beslissing bleek een hele verstandige, maar kwam waarschijnlijk net een paar dagen te laat. Zo’n 35 tot 40 procent van de leden wordt ziek en zes mannen overlijden.

Momenteel heeft het mannenkoor uit Heerde ruim 80 leden. "De jongste is midden 20 en het gaat tot ver in de 80 door. Het gros zit boven de 65, maar we hebben er ook een aantal jongeren bij. "Heel duidelijk is dat je als mens heel kwetsbaar bent. Heel weinig hoeft te gebeuren dat ervoor zorgt het fout gaat."

"Toen we weer konden repeteren, hadden we een aantal leden die niet meer kwamen. Die durfden niet", vertelt Eikelboom. "Met inachtneming van alle regels zijn we toch gestart en langzamerhand zijn veel leden weer teruggekomen."

Koor kijkt naar de toekomst

Corona heeft diepe wonden achtergelaten bij het mannenkoor, maar toch kijken ze naar de toekomst. "Eind vorig jaar hebben we acht nieuwe leden erbij gekregen. We timmeren aan de weg en hebben weer een aantal grote concerten gegeven", vertelt de voorzitter opgetogen.

In de oorlog, in 1943, is het koor ontstaan. En dus is dit jaar een jubileumjaar: het koor bestaat 80 jaar. "Dit jaar hebben we drie leden die 60 jaar lid zijn. Die zijn als 20-jarige jongens bij het koor gekomen en ze zitten er nu nog steeds."

"We zingen voor de Heer", zegt Eikelboom. "En vaak zeggen we dat het niet mooi genoeg kan zijn. Iedereen doet zijn uiterste best om een mooi geluid te geven en gelukkig haalt de dirigent het beste in ons naar boven."

Omroep Gelderland maakte drie jaar geleden een documentaire over de coronaperiode in Heerde. Voorzitter Eikelboom vertelde hoe dit binnenkwam bij de rest van het koor.

Meer over

Deel dit artikel