Bevat Video: Video
Ankeiler: De MKZ-crisis. Inmiddels is het ruim twintig jaar geleden, maar als Afke Wullink terugdenkt aan haar koeien, krijgt ze tranen in haar ogen.

- De MKZ-crisis. Inmiddels is het ruim twintig jaar geleden, maar als Afke Wullink terugdenkt aan haar koeien, krijgt ze tranen in haar ogen. Op de boerderij van Afke en haar man stonden 95 melkkoeien. Die werden allemaal geruimd toen in 2001 de crisis uitbrak.

"Het was verschrikkelijk, maar het moest", zegt Afke met een traan in haar ooghoek. Ze kan er vaak rustig over praten, maar er zijn ook momenten waarop het haar weer diep raakt. Ze vervolgt: "Nu zie ik het weer voor me. Je ziet dan die mensen, die komen je beesten ophalen. En je weet dan dat die beesten doodgaan."

Band met een koe

Het raak Afke diep, omdat de koeien voor de familie niet zomaar beesten waren. "Met een koe heb je een band. Als je de ogen van een koe ziet, dan is dat zoals de ogen van een mens. Die koe is gewoon zo trouw. De koe kent jou, dat is met een mens ook zo." Afke slikt. "Een afscheid doet dus zeer."

Hoewel Afke zelf niet op de boerderij werkte, heeft deze periode er bij haar ingehakt. Na de ruiming verhuist het gezin Wullink naar Horsthoek bij Heerde en verlaten ze het boerenbestaan. Nu wonen ze in een huis met een groot stuk land eromheen, waar een klompenpad overheen loopt. Presentator Klaas Drupsteen loopt dit klompenpad waar hij Afke ontmoet.

Verwerken met merklap

Afke heeft na de MKZ-crisis een merklap geborduurd van de gebeurtenis. "Door ermee bezig te zijn, kan je het proberen te verwerken." Maar helemaal vergeten is Wullink deze gebeurtenis niet: het blijft een pijnlijk onderwerp in haar leven.

Afke geeft cursussen aan andere vrouwen om van hun eigen gebeurtenis ook een persoonlijke merklap te maken. "Het zijn vrouwen die iets te verwerken hebben en tegen me zeggen: die merklap heeft mij erdoor geholpen."

Een merklap is een borduurwerk dat vroeger op de huishoudschool ook wel werd gebruikt om te laten zien welke vaardigheden iemand beheerste in het naaldwerk.

Wil je meer zien van Afke en de omgeving waar zij nu woont? In de serie Klaas op Klompen loopt Klaas iedere zondag een klompenpad. Deze week loopt hij het Horsthoekerpad, dat over het landgoed van de familie Wullink loopt.

Kijk hier de hele uitzending:

Meer over

Deel dit artikel