Lead image 1:
Lead image TXT 1: Lammetjesdag. Foto: Stichting Schaapskudde Epe-Heerde
Ankeiler: De jaarlijkse Lammetjesdag waarmee de Stichting Schaapskudde Epe-Heerde zaterdag 18 maart de geboortegolf op de Renderklippen afsluit, moet dit jaar minder belastend verlopen voor de lammetjes.

- De jaarlijkse Lammetjesdag waarmee de Stichting Schaapskudde Epe-Heerde zaterdag 18 maart de geboortegolf op de Renderklippen afsluit, moet dit jaar minder belastend verlopen voor de lammetjes. Bezoekers kunnen weliswaar naar hartenlust met ze knuffelen, maar mogen in tegenstelling tot in andere jaren niet meer met de kudde de wei in.

Verreweg het grootste deel van de schaapskudde staat op Lammetjesdag in een van de weilanden bij de schaapskooi. Iedereen mocht daar op de dag waarop de lammertijd feestelijk wordt afgesloten ook in, om de dieren te aaien en er mee op de foto te gaan. Enerzijds door de grote toeloop en anderzijds door het enthousiasme van vooral kinderen die achter lammeren aan renden, was dat volgens het bestuur en de herders eigenlijk niet verantwoord. ,,Aan het eind van de middag waren de lammetjes bekaf na urenlang rennen, ze hadden een hele tijd nodig om weer enigszins te herstellen. Het is ongetwijfeld een teleurstelling voor veel bezoekers dat ze nu de wei niet meer in mogen, maar het welzijn van onze dieren gaat voor.’’

Er zijn nog mogelijkheden

Maar knuffelen met lammetjes en foto’s maken van vertederende tafereeltjes van kinderen met jonge dieren behoort zaterdag 18 maart nog wel degelijk tot de mogelijkheden op de Renderklippen. In de schaapskooi wordt een ruime ‘knuffelhoek’ ingericht waar bezoekers een jong dier op schoot kunnen krijgen. Getrainde vrijwilligers leveren de diertjes af en hebben daarbij een ruime keuze. ,,De lammetjes blijven altijd heel rustig op schoot zitten, dus dat is lang niet zo vermoeiend voor ze als de hele middag door de wei rennen.’’

Einde lammertijd

Lammetjesdag markeert traditioneel het einde van de lammertijd, waarmee ook een eind komt aan een enorm drukke periode voor de herders. In de paar weken waarin de meeste lammeren werden geboren, moesten ze ook ’s avonds naar de schaapskooi om pasgeborenen met hun moeders apart te zetten, zodat ze aan elkaar konden wennen en elkaar konden terugvinden toen ze later opgingen in de grote meute. Het avondwerk was nodig om te voorkomen dat de dienstdoende herder de volgende ochtend een groot aantal nieuwkomers zou aantreffen en het een heel gezoek zou worden om de jongen bij hun bloedeigen moeder te zetten.

Doordat de schaapskooi is gebouwd voor in principe ruim honderd dieren en er in de lammertijd een groot aantal ‘kraamkamers’ nodig is, was het schipperen met de ruimte. De oudere lammeren en hun moeders verhuisden daarom zodra het mogelijk en nodig was naar de hooischuur, waar ze een vrije uitloop naar een omheind terrein buiten hebben. Dit jaar beschikte de kudde voor het eerst ook over een kraal aan de schaapskooi, wat vooral een uitkomst was als de herders binnen aan het werk moesten.

De Stichting Schaapskudde Epe-Heerde maakt er een feestelijke Lammetjesdag van en trakteert op koffie, limonade en samen met Bolletje uit Heerde op beschuit met muisjes. Een stroopwafelbakker uit Rotterdam bakt en verkoopt mega-stroopwafels en Wilma Snel geeft een demonstratie spinnen met wol van de kudde en verkoopt een aantal wollen artikelen. Om 13.30 uur start een wandeling onder leiding van bosbeheerder Bea Claessens, die onderweg allerlei bijzonderheden over de Renderklippen en omgeving vertelt en daarbij onder meer motiveert welke keuzes zij bij het beheer van het natuurgebied maakt. Deelname is gratis. Vanaf 13.30 uur laten ook de Vlijthoornblazers uit Wapenveld hun jachthoorns over het terrein klinken. Lammetjesdag duurt van 12.00 tot 16.00 uur.

De schaapskudde is sinds 24 januari uitgebreid met een kleine 130 lammeren, waardoor ze nu uit ongeveer 270 Veluwse Heideschapen bestaat. Een grote groep oudere lammeren kon al op 28 februari met de volwassen dieren een eindje mee de hei op. Eind mei worden ongeveer 130 volwassen en jonge schapen verkocht, waardoor de kudde weer uit ongeveer 140 dieren zal bestaan. Op zaterdag 3 juni worden de ongeveer honderd volwassen dieren van hun vacht ontdaan tijdens het schaapscheerdersfeest in het centrum van Epe.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Meer over

Deel dit artikel