RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Renate Koning, Omroep Gelderland
10 december 2022 17:40


In Heerde danst Jochem zich kwiek met Schotse country dancers
Foto: In Heerde danst Jochem zich kwiek met Schotse country dancers
The Rowan Tree Dancers tijdens hun repetitie. Foto: Omroep Gelderland

- "Het zou mij echt pijn in mijn hart doen als deze dansvorm verdwijnt", zegt Bas Broekhuizen 79 jaar. In 1971 haalde hij zijn diploma voor teacher Scottish Country Dance en geeft hij al enkele jaren les aan zijn eigen groep 'The Rowan Tree Dancers' in Heerde.

De groep bestaat uit 13 mensen, waarvan de meeste 65 jaar en ouder zijn. Bij Scottish Country Dance wordt er gedanst in een groep van drie of vier paren, waarbij de dames en heren inrijen tegenover elkaar staan: "Het is de meest sociale dansvorm die er is," legt Bas uit.

Naast dat het goed is om te blijven bewegen, heeft deze dans ook nog een ander belangrijk aspect volgens Wim de Ridder: "Het hele hoge springen is er wel van af, maar het dansen is nog steeds erg inspannend en het vraagt nog wel wat van je, als je ouder bent, want je moet wel al die pasjes onthouden, het is daarom ook goed voor je hersenen".

Bas Broekhuizen legt Jochem de Schotse dans uit - Foto: Omroep Gelderland

In het programma Van Gelders Grijs geven de leden van 'The Rowan Tree Dancers' een speciale dansuitvoering geheel in Schotse kledingstijl. Jochem wilde altijd al een keer een echte kilt dragen, maar dat ging niet zomaar: "Je moet het wel verdienen om in een kilt te mogen lopen", laat Bas weten.

Jochem werd uitgenodigd om ook mee te dansen met de groep. Benieuwd hoe hij het ervan af heeft gebracht?

Kijk hier naar de uitzending:

Bergen  Best  Heerde Nieuws 

heerde voorpagina 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie