Lead image 1:
Lead image TXT 1: Helaas het einde van het duikteam. Foto: Korpsleden/Henri Gelderman
Ankeiler: In 2019 heeft het bestuur van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland aangegeven dat er binnen de regio één duikgroep beschikbaar blijft.

- Zaterdag 29 oktober heeft het brandweerkorps, na ruim 40 jaar actief te zijn geweest, haar laatste duik gemaakt. In 2019 heeft het bestuur van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland aangegeven dat er binnen de regio één duikgroep beschikbaar blijft. Als gevolg hiervan is in 2020 besloten dat de duikgroep van Heerde opgeheven zou worden.

Dit was voor het gehele brandweerkorps een verdrietig en teleurstellend besluit, maar desondanks hebben zij met dezelfde passie en inzet hun duiktaak uit blijven voeren tot het moment dat de overgebleven duikgroep, welke is gestationeerd in Harderwijk, volledig op sterkte zou zijn.

Inmiddels is deze groep zover waarmee het doek definitief valt duikgroep in Heerde. Het inzet gebied is overgenomen door de duikgroepen uit Deventer en Zwolle.

Met de laatste duik kwam een einde aan een tijdperk van ruim 40 jaar waarin duikers van brandweer Heerde, maar eerder ook van Brandweer Wapenveld, 24-7 klaar hebben gestaan voor mensen en dieren in nood, op, in of onder water.

Ondanks dat men wist dat er een einde kwam aan deze taak zijn ze tot de laatste dag doorgegaan met oefenen om zo ook de certificering in stand te houden en daardoor actief te kunnen blijven. Zo is er op 25 oktober jl nog meegedaan aan een grootscheepse oefening in Wapenveld.

De laatste duik

De laatste duik heeft zaterdag plaatsgevonden bij Landal Greenparks in 't Loo. Een mooie plas met goed zicht waar de duikers in de afgelopen jaren ook vaak geoefend hebben. De duikers hebben daar het aangename nog even met het nuttige verenigd. Tijdens de laatste duik hebben ze de onderwaterwereld nog eens goed bewonderd en hebben ze al het vuil dat ze tegenkwamen tijdens het duiken mee naar de kant gebracht.

Dit als dank voor de jarenlange gastvrijheid van Landal GreenParks in 't Loo.

Het korps stopt niet met het bestrijden van waterongevallen. Zij beschikken nog over een oppervlaktereddingsteam (ORT) wat gespecialiseerd is in het redden van drenkelingen aan de oppervlakte en mensen en dieren in nood op het ijs. Bij het redden van drenkelingen aan de oppervlakte kan het ORT ondersteund worden door een brandweervaartuig welke tevens is gestationeerd op de post Heerde.

Het korps kijkt met trots terug op 40 mooie en intensieve duikjaren met de nodige geslaagde reddingen.

Professionaliteit, geoefendheid en hulpverlening waren de drijfveren achter het duikteam

Henri Gelderman heeft daarvan ook een verslag gemaakt https://www.youtube.com/watch?v=8IvOjGYlZ-k

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Meer over

Deel dit artikel