RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Robin Hazeleger, Omroep Gelderland
4 oktober 2022 15:25


Léon reed een bronstig hert dood: dit moet je weten bij overstekend wild
Foto: Léon reed een bronstig hert dood: dit moet je weten bij overstekend wild
Het hert overleefde de klap niet. Foto: Luciano de Graaf

- Léon Mak uit Heerde reed maandagavond na zijn atletiektraining nietsvermoedend via de A50 naar huis, toen er plotseling een groot hert uit de berm kwam. Léon kon het beest niet meer ontwijken, met fatale afloop voor het hert. Hoe kun je als automobilist reageren op overstekende herten in bronsttijd? "Het gaat zo snel."

Léon (22) vertelt er over op Radio Gelderland in gesprek met presentator Biem Buijs. "Het was donker en rustig op de weg", zegt hij. "Ik rijd de route vaak en luisterde naar muziek. Ineens kwam er een beest uit de bossen. Ik kon niet veel meer doen."

De Heerdenaar knalde vol op het beest: een edelhert, met gewei en al. Het dier overleefde de botsing niet en Léons auto is flink beschadigd geraakt. "Maar wonder boven wonder heb ik niks", vertelt Léon. "Het gewei is niet door de ruit heen gegaan, gelukkig."

Léon rijdt vaker in gebieden met veel overstekend wild. "Maar op de snelweg verwachtte ik het niet." Hoe zit dat? Lopen er dan meer herten op de weg nu het bronsttijd is?

Achter de dames aan

"Ja", zegt Laurens Jansen. Hij is boswachter in het gebied Veluwe-Midden. "Herten gaan nu rücksichtslos de weg op en kijken echt niet uit. Ze gaan de dames achterna of zijn juist net verdreven uit een kudde. Mannetjes verliezen in deze tijd ook veel gewicht en zijn dan niet zo alert."

De auto waar Léon in reed zit behoorlijk in elkaar. - Foto: Luciano de Graaf

Zie ook:

  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie