Ankeiler: De politie onderzoekt de dood van een wolf die langs de A50 bij Heerde is gevonden. De politie zegt dat de dood van het dier 'niet-natuurlijk' is. Ze zijn daarom op zoek naar getuigen.

- De politie onderzoekt de dood van een wolf die langs de A50 bij Heerde is gevonden. De politie zegt dat de dood van het dier 'niet-natuurlijk' is. Ze zijn daarom op zoek naar getuigen.

De wolf is woensdagochtend 21 september gevonden aan de westzijde van de A50.

De Stichting Wildaanrijdingen Nederland heeft het dode dier naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht gebracht. Daar werd geconcludeerd dat de wolf niet op een natuurlijke manier is gestorven. Hierop kwam de politie in actie. De wolf is een beschermde diersoort. Het doden van het beest is strafbaar.

Hoe is de wolf gedood?

Bij12 meldde dat de wolf omgekomen zou zijn in het verkeer. Bij12 is de organisatie die onder meer de wolvenzaken regelt voor de Nederlandse provincies. "Onze eerste bevindingen wezen op een aanrijding", zegt de woordvoerder van Bij12. "Inmiddels hebben we begrepen dat de politie na extra onderzoek reden ziet voor een vervolgonderzoek. Misschien is de wolf dus niet aangereden maar op een andere manier om het leven gebracht. Maar dat weten wij ook niet zeker."

De politie zegt desgevraagd dat het onderzoek nog loopt. Ze kunnen niet zeggen of de wolf aangereden is of dat het dier bij de A50 gedumpt is. Ook een aanrijding geldt als 'niet-natuurlijk', zo zegt de politie. "In principe mag je ook niet doorrijden als je een wolf hebt doodgereden", voegt de woordvoerder van de politie toe. Het is dus niet duidelijk wat nou de exacte doodsoorzaak van de wolf is, maar de politie neemt het voorval in ieder geval serieus.

Het gaat om een jong mannetje van ongeveer 35 kilo. Het is nog niet duidelijk bij welke roedel de wolf hoort. Dat moet uit dna-onderzoek blijken. Het kan ook een zwervende wolf van buiten Nederland zijn.

Deel dit artikel