Ankeiler: Op zoek naar verborgen schatten onder water: voor veel magneetvissers is dat een spannend avontuur.

- Op zoek naar verborgen schatten onder water: voor veel magneetvissers is dat een spannend avontuur. Het vissen met een magneet en touw is steeds populairder geworden. En dat is goed nieuws voor onder meer Reinout Volkers, die met zijn bedrijf Magnetar in Heerde wereldwijd artikelen voor magneetvissen levert.

"Het succes schuilt er in dat magneetvissen een hobby is voor iedereen, van jong tot oud. Buitenspelen is voor kinderen verleden tijd door alle games, iPads en telefoons. Magneetvissen weet ze wél te enthousiasmeren. De spanning van 'wat blijft er nu aan mijn magneet hangen' is altijd aanwezig", zegt Volkers.

Marco Hendriks van Raven Hengelsport onderschrijft dat: "Het komt onder meer door verveling. Met magneetvissen heb je mooi wat te doen. Meestal komen jongens van een jaar of zestien langs voor magneetvisspullen. Zij hopen bijvoorbeeld een fiets of pistool in het water te vinden", vertelt Hendriks. Volkers merkt dat er veel vismagneten verkocht worden aan vaders die graag iets samen willen doen met hun zoon.

Meer animo door corona

Er is ook meer animo gekomen voor magneetvissen, omdat het een van de activiteiten was die de afgelopen twee jaar niet getroffen was door coronamaatregelen en die je dus nog wél kon doen. Roy Schouten, eigenaar van magneetvissen.nl, onderschrijft de groeiende populariteit.

"Magneetvissen is een leuke buitenhobby. Elke zomer is er een piek, maar tijdens corona is het wel echt bekender geworden. Je ziet nu regelmatig mensen langs de waterkant met een magneet."

Meld je vondst altijd en ga er absoluut niet mee rotzooien
Explosieven OpruimingsDienst (EOD)

Ook buiten Nederland is magneetvissen steeds meer in trek. Magnetar begon in 2013. Negen jaar later verkoopt het Heerdese bedrijf in heel Europa via dealers en sinds een jaar heeft het een bedrijf in Amerika. "Via YouTube proberen we magneetvissen onder de aandacht te brengen. Dit blijkt te werken. Sommige video's zijn al twee miljoen keer bekeken", vertelt Volkers.

'Gevaarlijke hobby'

De toegenomen populariteit heeft ook een keerzijde. Niet alleen kunnen er bijzondere vondsten boven water komen, maar ook worden munitie en explosieven opgevist. De Explosieven OpruimingsDienst (EOD) waarschuwde in 2019 dan ook dat het een gevaarlijke hobby kan zijn. In een aantal Gelderse gemeenten is magneetvissen verboden vanwege de risico's. Zo liggen er in Nijmegen en Arnhem nog veel restanten uit de Tweede Wereldoorlog.

Voor wie bommen en granaten boven water haalt, heeft de EOD een advies: "Meld het altijd en ga er absoluut niet mee rotzooien. Hoewel het oud lijkt aan de buitenkant, is het nog gewoon nieuw en werkt het aan de binnenkant."

Deel dit artikel