Ankeiler: De afgelopen vier jaar stonden veel gemeenten in het teken van corona, bezuinigingen, stijgende energieprijzen en alle malaise die daarbij komt kijken.

- De afgelopen vier jaar stonden veel gemeenten in het teken van corona, bezuinigingen, stijgende energieprijzen en alle malaise die daarbij komt kijken. Toch zijn er ook in veel gemeenten op lokaal niveau een hoop positieve zaken te benoemen, zoals in Heerde. Met deze zaken kwam de Noord-Veluwse gemeente alleen al het afgelopen jaar in het nieuws.

1. Ouders nemen basisschool over

Het traject heeft meerdere raadsperiodes geduurd, maar uiteindelijk kwam er in november vorig jaar een eind aan: de overname van de Horsthoekschool door een beheerdersstichting van ouders. "Mijn zoons zitten hier nu ook niet meer op school. Ze stijgen zelfs al ver boven mij uit", vertelde Jos Groothedde, woordvoerder van de oudergroep, destijds. "Dat zegt wel wat over hoe lang het allemaal geduurd heeft."

Het oorspronkelijke plan van de gemeente was dat de school zou verhuizen naar een ander multifunctioneel gebouw in Heerde. De ouders wisten daar uiteindelijk een stokje voor te steken. Het gebouw gaat de aankomende jaren wel flink op de schop. De plannen om eerst grondig te gaan verbouwen, liggen al klaar. "Er is ongeveer vijftien jaar geen onderhoud aan het gebouw gepleegd. Dus het is wel tijd voor een likje verf."

Zie ook: Na een jarenlange strijd heeft Jos eindelijk de basisschool in handen

2. Grootste daling werklozen

Waar de huizenmarkt flink op slot zit, zit er enorm veel beweging in de arbeidsmarkt. Eind vorig jaar waren de werkloosheidscijfers landelijk enorm gedaald ten opzichte van een jaar daarvoor. Gelderland bleef daarbij niet achter. Heerde bleek wat betreft de daling zelfs koploper te zijn van de provincie.

Bijna veertig procent minder mensen ontvingen in november 2021 een ww-uitkering ten opzichte van november 2020. Toen kregen 206 mensen een ww-uitkering, maar eind vorig jaar was dat aantal gedaald tot 124 personen. Dat is slechts 1 procent van de bevolking.

Zie ook: Nog nooit zo weinig werklozen: grootste daling in deze Gelderse gemeenten

3. Waargemaakte beloften

Maar het belangrijkste zijn wellicht de beloften die de lokale politieke partijen maakten bij de start van de nieuwe raadsperiode in 2018. Opvallend is dat beloften rond energietransitie niet altijd realistisch bleken, maar dat Heerde hierin wel enkele successen boekte.

Zo werd het gemeentehuis verduurzaamd. Er werd namelijk een wormenhotel geplaatst. Ook koffieprut werd hergebruikt. Wat betreft afval ging het sowieso goed in de gemeente. In 2020 werd per inwoner nog maar 85 kilogram restafval weggegooid, waarvan 84 procent geschieden werd aangeleverd.

Zie ook: Belofte maakt schuld: hoe deden gemeenten rondom Apeldoorn het?

Uitdagingen

Maar er zijn ook nog uitdagingen in de gemeente. Zo haalde scheidend burgemeester Jacqueline Koops in 2020 hard uit naar de bestuurscultuur van de gemeente. En er moet een plan komen om de inwoners beter te betrekken in de besluitvorming. Wie daar verder mee moeten wordt door diezelfde inwoner bepaald op 14, 15 en 16 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Zie ook: Heerde worstelt met betrokkenheid van bewoners, vóór 1 februari moet er een plan zijn

Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan om 19.30 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Heerde, uitgezonden door RTV 794.

Meer over

Deel dit artikel