Lead image 1:
Lead image TXT 1: De Mariënburgkapel in het centrum van Nijmegen kleurt geel en bauw. Foto: Gemeente Nijmegen
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Het Raadhuis in Heerde is geel en blauw aangelicht. Foto: Gemeente Heerde
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Het Nunspeetse gemeentehuis kleurt de komende periode blauw. Foto: Gemeente Nunspeet
Ankeiler: Verschillende gemeenten hebben hun steun betuigd aan Oekraïne. In heel Gelderland wordt via lichten op bouwwerken de Oekraïense vlag getoond.

- Verschillende gemeenten hebben hun steun betuigd aan Oekraïne. In heel Gelderland wordt via lichten op bouwwerken de Oekraïense vlag getoond. Onder meer Arnhem, Nijmegen, Heerde en Nunspeet doen mee. "In onze harten en hoofden zijn we meer dan ooit verbonden."

Er is sinds deze week oorlog in Oekraïne omdat Rusland tracht met een invasie de regering van dat land omver te werpen. Gemeenten in Gelderland steunen de mensen uit Oekraïne in die strijd. We lichten er hier vier uit, maar ook in veel andere plaatsen uitten gemeenten hun steun.

Nijmegen

In Nijmegen werd de Mariënburgkapel in het centrum verlicht met gele en blauwe lampen, de kleuren van de Oekraïense vlag. Zo uit de gemeente haar betrokkenheid. "In onze harten en hoofden zijn we meer dan ooit verbonden!", zegt burgemeester Hubert Bruls op de Facebook-pagina van de gemeente.

Afbeelding
De Mariënburgkapel in het centrum van Nijmegen kleurt geel en bauw. Foto: Gemeente Nijmegen

Heerde

Het Raadshuis in Heerde is ook geel en blauw verlicht. "We doen dit uit boosheid en onmacht over wat er in Oekraïne gebeurt", vertelt burgemeester Jan Willem Wiggers erbij. "We leven mee met de inwoners van dat land."

Afbeelding
Het Raadhuis in Heerde is geel en blauw aangelicht. Foto: Gemeente Heerde

Nunspeet

In Nunspeet kleurt het gemeentehuis blauw als steunbetuiging naar de bevolking in Oekraïne.

Afbeelding
Het Nunspeetse gemeentehuis kleurt de komende periode blauw. Foto: Gemeente Nunspeet

Arnhem

De John Frostbrug in Arnhem is ook verlicht in de kleuren van de vlag. Burgemeester Ahmed Marcouch komt op zijn Facebook-pagina met een uitgebreid en openhartig statement. Hij vertelt hierin over het overlijden van zijn moeder, de zorgen van Oekraïense mensen in zijn gemeente, maar hij staat ook stil bij de 'schaamte' van de Russische gemeenschap in Arnhem. Voor de mensen in Oekraïne eert hij de Oekraïense president Zelensky in het bijzonder.

"Wel, u heeft een grote held als president, de Oekraïens joodse Zelensky die net als u plompverloren wordt uitgescholden voor fascist - dwazer en doorzichtiger kan niet. Daar stáát hij mensen, fier overeind in Kiev, pal voor de vrijheid – uw president. Wij in Arnhem denken aan u", schrijft Marcouch.

Bekijk zijn hele statement hieronder.

Zie ook: