RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door
28 januari 2022 16:41


Luisterbankje voor Wapenveld
Foto: Luisterbankje voor Wapenveld
Hein van der Meij onthuld het luisterbankje waarvan hij het verhaal heeft ingesproken. Foto: Visit Heerde

- De vrijwilligers van het Paddenpad hebben woensdag 26 januari het eerste luisterbankje van Wapenveld geplaatst en onthuld.

Paddenpad

Het Paddenpad is het 2e klompenpad dat in Nederland in gebruik werd genomen. Initiatiefnemer Hein van der Meij legde dat samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland in 2007 aan. In 2022, 15 jaar na dato, is het Paddenpad deels van route veranderd door de komst van de Hoogwatergeul. Desalniettemin blijft het Paddenpad een mooi rondje Wapenveld waarin alle elementen zitten: Bos, heide, de IJssel en het platteland.

Luisterverhaal

Hein van der Meij heeft dan ook op verzoek van Gerrit Veldwijk, nu coördinator van het Paddenpad, een verhaal ingesproken. Aangekomen bij het bankje kan je namelijk een QR code scannen met je smartphone en dan ter plekke het verhaal horen. Het verhaal gaat ruim 100 jaar terug in de tijd, naar het Duitse kamp dat even verderop aan de Grote weg in het bos heeft gelegen tijdens de 1e wereld oorlog. Een verhaal dat niet veel mensen meer kennen.

Wapenveld

Gerrit Veldwijk ging met de vrijwilligers van het klompenpad aan de slag, samen met Erica Hottinga van Visit Heerde, om de juiste locatie voor het luisterbankje te vinden. Bij een veldje tussen de Oranjeweg en de Mosweg, waar vroeger gevoetbald werd door Gerrit, vonden ze een mooie plek voor het luisterbankje.

Stichting Recreatie Wapenveld werd bereid gevonden om bij te dragen aan het luisterbankje. Samen met de subsidie voor de luisterbankjes vanuit Stichting Landschapsbeheer Gelderland kon dit luisterbankje gerealiseerd worden aan het Paddenpad in Wapenveld.

Luisterbankjes

Tijdens de coronacrisis zijn mensen vaker gaan wandelen. De klompenpaden in Gelderland en Utrecht mogen heel veel wandelaars verwelkomen. Op een droge dag, doordeweeks of in het weekend, komen we wandelaars, vaak per 2, tegen op de paden. De bankjes langs de paden worden druk bezet en dat deed Erica Hottinga, werkend voor Visit Heerde, nadenken. Konden al die mensen wel uitrusten op een bankje en wat beleefden ze daar op dat bankje? Het plan werd gevat tot het plaatsen van meer wandelbankjes langs de klompenpaden, want meer wandelaars betekent een hoger bankgebruik. In samenwerking met de vrijwilligers van de 5 klompenpaden in Heerde: het Markluiderpad, het Elsvoorderpad, het Vosbergenpad, het Paddenpad en het Horsthoekerpad plaatst Visit Heerde en duurzame en bijzondere houten wandelbankjes. Gemaakt van hout uit Heerder bossen door vrijwilligers van Vrieze’s Erfgoed het Wapenveld. Op luisterbankje.nl vindt u meer informatie over de bankjes en de locaties.

Klompenpaden

In de gemeente Heerde zijn onder auspiciën van Stichting Landschapsbeheer Gelderland vijf klompenpaden ontwikkeld. Klompenpaden gaan zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés. Ook in Heerde zijn prachtige wandelingen over de zogenoemde klompenpaden te maken: kilometerslange wandeltochten langs de mooiste plekjes.

Door: Mediapartner RTV 794

Heerde  Houten  Utrecht Nieuws 

gemeente heerde wapenveld voorpagina 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie