Bevat Video: Video
Ankeiler: Dat het Nederlands Kampioenschap skeeleren op de baan dit weekend in Heerde wordt gehouden, is niet zomaar.

- Dat het Nederlands Kampioenschap skeeleren op de baan dit weekend in Heerde wordt gehouden, is niet zomaar. Skeelerclub Oost Veluwe, waarvan de baan wordt gebruikt, is de oudste skeelerclub van Nederland. Op de Noord-Veluwe is het skeeleren ooit, in 1985 begonnen. Bij een journalist uit Oldebroek, Jan van Ommen.

"Ik was al actief bij de KNWU, waar ik wielerwedstrijden organiseerde en in de jury zat bij allerlei toernooien." Jan van Ommen was geen onbekende voor de sporters. Hij was journalist bij Tijl Kranten, en werd in die functie benaderd door Dries van Wijhe, een topschaatser. "Dat was twee dagen na de Elfstedentocht van 1985. Dries zei tegen mij: jullie moeten met de krant skeelerwedstrijden gaan organiseren. Ik had geen idee wat skeeleren was. Dries zei: 'dat is hetzelfde als een wielercriterium, maar dan met wielen onder onze schoenen, in plaats van een fiets.' Toen heb ik maar een wedstrijd georganiseerd."

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Een meter ruimte

De eerste skeelerwedstrijd ooit werd twee maanden na die Elfstedentocht gehouden op 't Harde. "Daar organiseerde ik eerst een wielerwedstrijd, direct gevolgd door een skeelerwedstrijd. Van die skeelerwedstrijd ben ik wel geschrokken, zoveel publiek als daar op afkwam. Op een gegeven moment hadden de rijders misschien nog een meter straat over om overheen te gaan, de mensen stonden helemaal op het parcours."

Het was de eerste van een lange serie wedstrijden. "En elke keer weer kwam er zoveel publiek. Het waren de marathonschaatsers van toen, die allemaal in de zomer gingen skeeleren. Allemaal bekende namen dus, die bij de mensen door de straat kwamen rijden, en na de wedstrijd ook gewoon benaderbaar waren. Het publiek vond het geweldig."

In 1986 werden de eerste twee skeelerclubs van Nederland opgericht. Eén in Oldebroek en één in Heerde. "Wij waren net wat eerder bij de notaris, dus wij zijn de eersten", lacht Jannes Wolff, bestuurslid van Skeelerclub Oost Veluwe uit Heerde. "Skeeleren was toen echt heel populair, en hier kwamen veel goede skeeleraars vandaan."

Helden van de mensen

Ondanks de populariteit wilden de KNSB en de KNWU er allebei niets van weten in de beginjaren. "Dus zijn we een eigen bond gestart", weet Van Ommen nog. "En we zorgden er wel voor dat we het prijzengeld net wat hoger hadden dan bij het wielrennen of het schaatsen, zodat de sport populair bleef." Namen als Erik Hulzebosch, Henri Ruitenberg en Evert van Benthem stonden dan ook zeer regelmatig aan de start. "Allemaal helden van de mensen, die stuk voor stuk bijzondere verhalen te vertellen hadden. De mensen kwamen voor hen naar de wedstrijd toe."

Tegenwoordig is de sport een stuk minder populair in Nederland. "Ik denk dat dat er ook mee te maken heeft dat de helden verdwenen zijn. Tegenwoordig heb je niet meer van die uitgesproken skeeleraars. Er zijn geen vedetten, er is geen grote mond meer", zegt Van Ommen. "En dat terwijl de sport internationaal gezien veel groter is dan het schaatsen. Maar de KNSB richt zich toch vooral op het schaatsen, dat vind ik erg jammer."

Lokale toppers

Ondanks die mindere aandacht, blijft de sport op de Noord-Veluwe populair. Nog altijd zijn er verschillende skeelerclubs te vinden, en ook enkele van de Nederlandse toppers komen uit deze regio. "Ik denk dat dat nog wel met die eerste jaren te maken heeft, ja", zegt Van Ommen. "De sport is hier erg bekend."

Waar de wedstrijden in de beginjaren gemakkelijk rond de 8.000 toeschouwers trokken, zijn er dit weekend zo'n 350 per dag op het Nederlands Kampioenschap. "Maar we zijn nu al lang blij dat we weer publiek mogen ontvangen", zegt Wolff. "Dit is ons jubileumjaar, en we hebben tot nu toe door corona alleen maar wedstrijden zonder publiek gehad. Het is dus erg fijn om dit jubileum toch met publiek te mogen vieren."

Deel dit artikel