Eerst even een stukje historie en het wegpoetsen van wat misverstanden, want wie is nu de echte Kokkie? Er zijn er meer namelijk, maar toch: dit is de plek waar het aan de Kweekweg in Apeldoorn allemaal 50 jaar geleden begon met Bert Koller. Toen nog alleen snackbar en kleine bar die als buurtkroeg fungeerde. Ook was er daarnaast een speelhal (wie weet dat nog?) die, nadat deze afbrandde, nooit meer werd opgebouwd. Je kunt er nu je auto parkeren. Marcel en Esther Nijman nemen in 2001 de zaak van Bert Koller over en beide zijn goed ingewerkt omdat ze er toen al jaren werkten en ze elkaar dus ook tussen de frikandellen en de kroketten hebben leren kennen. Ze vormen zo jarenlang een goed team. Waar Marcel het gezicht is achter de bar, hield Esther zich bezig met het maken van de roosters of de hygiënelijsten. Het onzichtbare horecawerk waardoor ze ook al snel de eretitel ‘stille kracht’ kreeg. In al die jaren transformeerde ze van snackbar naar hoogwaardig cafetaria met restaurant waar je ook gewoon een patatje kan eten naast de biefstuk.
Nu is het tijd voor zoon Jesse om het roer over te nemen. “Eigenlijk was werken hier mijn eerste en eigenlijk enige baantje, maar van mijn ouders was het geen verplichting, het was gewoon leuk werk,” vertelt Jesse. Om toch wat meer van de wereld te zien dan de Kweekweg ging Jesse in Utrecht bedrijfseconomie studeren. “Mijn ouders gaven me de ruimte om verder te ontwikkelen,” maar na die studie ontdekte hij al snel dat kantoorwerk het niet ging worden. “Het kantoorleven was toch niet echt mijn ding. Ik ben liever onder de mensen en werken in de horeca deed ik geen dag met tegenzin.” Aanloop heeft de gelegenheid na 50 jaar genoeg. Toeristen die op de trekpleisters van Apeldoorn afkomen weten de Kweekweg te vinden en het terras nodigt al snel uit om neer te strijken. “De gedachte is om alles en iedereen te kunnen bedienen, van patatje tot softijsje of lekker borrelen en daarna aanschuiven voor het diner,” geeft Jesse aan. Wat zijn de plannen voor het jubileum vragen we? “Natuurlijk loopt op dit moment onze actie via de socials waarmee de winnaar kans maakt op 1 jaar gratis naar de snackbar en in het najaar zit er nog een feestje aan te komen.” Maar hoe of wat, dat laat Jesse nog even geheim. Wordt vervolgd dus.