Radio794, Logo, Vraag en Antwoord, Historie

Radio 794
Deze naam werd op zaterdag 7 januari 2006 uit een stapel inzendingen gekozen door de burgemeesters Hoornstra van Heerde en Eland van Epe.
Bestuur en medewerkers van op dat moment nog Radio Heerde zijn blij met deze ingeving van Hattemer Jaap van Tiel.
De naam 794 verwijst naar de weg die de gemeenten Epe en Heerde met elkaar verbindt.

Het logo van Radio 794
Radio 794 begon als LOH (de rups) werd Radio Heerde (cocon) en ontpopt zich nu met het ontstaan van radio 794 tot vlinder.

  • Een vlinder kan vrijelijk door de lucht over gemeentegrenzen
  • De stand van de vlinder is geografisch gezien vanuit Epe richting Heerde
  • De cirkelvormige lijnen stellen radiogolven voor die in kracht afnemen naarmate de afstand toeneemt

Het logo is door de medewerkers gekozen uit 3 voorstellen en werd aan de nieuwe omroep geschonken door Evor Producties V.O.F. uit Heerde.

Waar zit Radio 794?
Radio 794 is gevestigd in de kelder van Villa Jacoba, aan de Dorpsstraat in Heerde.

Wat verzorgt Radio 794?
Radio 794 verzorgt radioprogramma's gedurende 7 dagen per week, waarbij het zwaartepunt in het weekend ligt. De reden hiervoor is duidelijk: de 85 vrijwillige medewerkers hebben beperkt tijd ter beschikking om bij het lokale radiostation te werken.

Per week worden 27 verschillende programma's in eigen beheer gemaakt voor ruim 36 uur uitzending. Buiten de uren met de eigen programma's worden programma's van Radio Gelderland doorgegeven of wordt non-stop muziek uitgezonden.

Wie kan Radio 794 ontvangen?
Radio 794 is niet alleen door de inwoners van Heerde en Epe zelf te ontvangen, maar ook ver daarbuiten. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen via de ether naar schatting 75.000 tot 100.000 mensen Radio 794 beluisteren.

Hoe kan Radio 794 aan haar betalingsverplichtingen voldoen?
Radio 794 geniet de steun van de gemeentebesturen door een jaarlijkse bekostiging. Naast ruim 600 donateurs steunen veel inwoners van Heerde de omroep met een financiële bijdrage via de jaarlijkse acceptgiro-actie. En de Heerder middenstand en bedrijven verbonden graag hun naam als sponsor aan een radioprogramma. Bij Radio 794 is programmasponsoring niet meer mogelijk, wegens andere regels en wetten van overheidswege, maar wel is het mogelijk reclamespots te maken en deze uit te zenden.

Wie kent Radio 794?
Radio Heerde had een grote naamsbekendheid in de Gemeente Heerde. Ruim 90 % van de inwoners kende de LOH en menig Heerdenaar gebruikt die naam nog steeds. Na het samengaan met de Gemeente Epe is Radio 794 ontstaan en in Gemeente Epe is die naam bij veel maatschappelijke en sportieve instellingen langzaam aan een begrip aan het worden. Vooral de informatieve, geestelijke en sportieve programma's worden genoemd als je vraagt waar men op afstemt.

Historie Radio 794
Toen de mediawet de mogelijkheid bood tot het maken van lokale radio, werd halverwege de jaren '80 een werkgroep in het leven geroepen, om ook in Heerde een lokale omroep op te richten.
Er begon een moeizame zoektocht naar een geschikte lokatie voor de studio en naar de noodzakelijke financiele middelen. Na veel en hard werken aan het inrichten van de studio en de zender, konden de programma's van de "Stichting Lokale Omroep Heerde" op zaterdag 1 september 1990 voor het eerst worden beluisterd.

Op 30 december 2006 ging Radio Heerde op in Radio 794, de nieuwe omroep voor de gemeenten Heerde en Epe. In de jaren hieraan voorafgaand was Epe op zoek gegaan naar de meest geschikte partner om hen mede te vertegenwoordigen, waarbij de uiteindelijke keuze op Heerde viel.

Benodigdheden voor een omroep
Toen Radio Heerde in 1990 begon, bezat het 2 card machines, 2 Revox bandrecorders, 2 platenspelers en 2 cd-spelers. Dit was allemaal nodig om een amateur station met vrijwilligers toch professioneel te laten klinken, met betrekking tot de muziek, presentatie en reportages, die nog op casettebandjes werden opgenomen en per bandrecorder moesten worden 'geknipt'.

Radio automatisering
Na een lange voorbereidingstijd kon de omroep per medio 2005 haar uitzendingen grotendeels via de computer maken, doordat alle muziek, jingles, promo's etc. in de pc op de harde schijf staan.

Naast het installeren van extra computers met speciale software moest ook alle muziek naar het mp3 formaat worden omgezet.

Deze grote klus is in enkele maanden door een aantal vrijwilligers gedaan. Ook kunnen nu geheel geautomatiseerd non-stop programma's worden uitgezonden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Meer over

Deel dit artikel