Provincie wil schieten op wolf in aanwezigheid van publiek. Foto: Pixabay/bewerking Omroep Gelderland

Provincie wil schieten op wolf in aanwezigheid van publiek. Foto: Pixabay/bewerking Omroep Gelderland

OTTERLO - Het schieten met een paintballgeweer op een 'tamme' wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe blijft nog minimaal een week verboden. Het verbod blijft in stand tot de rechter 30 november uitspraak doet over de kwestie, werd woensdag duidelijk in de zaak van De Faunabescherming tegen de provincie Gelderland.

Een jonge wolf op Nationaal Park De Hoge Veluwe zou te tam worden, waardoor het dier dicht in de buurt van mensen komt. In oktober zag de provincie dat de wolf dicht bij natuurfotografen kwam en later die maand doken er filmpjes op van een wolf dicht bij een racefietser en een gezin met jonge kinderen.

Bij het beschieten van de wolf met verfballetjes wil de provincie met twee toezichthouders werken. De een zou dan schieten, de ander moet letten op de veiligheid van het publiek en de reactie van het roofdier. Door in aanwezigheid van publiek en zichtbaar voor de wolf te schieten, moet het dier worden geconditioneerd en weten: ik mag niet bij publiek in de buurt komen.

Volgens de provincie is in het Yellowstone Park in de Verenigde Staten al met paintballgeweren op wolven geschoten. Dat zou veilig zijn. Een mens zou op een afstand van vijf meter een blauwe plek krijgen van de paintball, terwijl er van 15 tot 30 meter op de wolf zou moeten worden geschoten.

'Dode door paintballgeweer'

De Faunabescherming stelt dat het niet veilig is en wijst erop dat in de gebruiksaanwijzing van het paintballgeweer staat dat er niet op kinderen en 65-plussers mag worden geschoten. "Dat is allerminst geruststellend", benadrukte de advocaat van de Faunabescherming. Die zei bovendien dat een studente om het leven is gekomen toen ze een paintball in het oog kreeg.

In de rechtbank bleek dat de provincie veel alternatieven had overwogen, zoals het gebruik van katapulten, het gooien van stenen en het schieten met rubberen kogels. Volgens de provincie is het schieten met verfballetjes het meest veilig en nauwkeurig. "Door te schieten op de bilpartij, waar de spieren zitten, zal de wolf geen letsel oplopen", stelden de juristen van de provincie.

Als de rechter volgende week in het voordeel van de provincie besluit, dan mag er in heel Gelderland met paintballgeweren op 'tamme' wolven worden geschoten.

Zie ook:

Deel dit artikel