Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Ook de lokale omroep is dikwijls aanwezig. Foto: Oscar Streppel
De paarden krijgen de zegen. Foto: Oscar Streppel

De paarden krijgen de zegen. Foto: Oscar Streppel

EPE - Bijna had de jaarlijkse Hubertusrit van de Hippische Vereniging in Epe het zonder de zegen van de pastoor moeten stellen. Niet vanwege personeelsgebrek maar door volle agenda’s. De Norbertusparochie biedt echter uitkomst met pastoor Huitink uit Nunspeet. Hij verzorgt dit jaar de inzegening van de deelnemers aan deze befaamde tocht.

Er is weer volop belangstelling voor de Sint Hubertusrit voor menners en ruiters. Op 5 november a.s. komen uit heel Nederland paardenliefhebbers weer genieten van de prachtige bossen en landerijen in herfstkleuren rondom Epe. De Hippische Vereniging Epe organiseert deze tocht om de prachtige omgeving waarin zij zich bevindt te delen met andere paardensporters. En dit in de geest van natuur en dieren. De deelnemers kleden zich in veelal groene (jacht)kleding met bijbehorende accessoires. Onderweg en na afloop wordt genoten van de omgeving maar ook van eten en drinken met wildkenmerken. Bovendien worden ze bij de Ossenstal gezegend door pastoor Huitink die in het teken van Sint Hubertus hen alle goeds toewenst.

De inzegening is een gebruik dat op de Veluwe minder bekend is. Door het buiten gebruik raken van de Katholieke kerk in Epe wordt de inzegening bij de Ossenstal gehouden. Dat maakt op veel deelnemers een positieve indruk. De kerk komt hiermee naar de samenleving toe en zo wordt het ook gevoeld.

Evenals vorig jaar kunnen ook hondenbazen uit Epe en omgeving hun hond weer laten zegenen. Veel hondenbezitters stellen dit op prijs en komen hiervoor graag naar de Ossenstal. Tussen 10.30 en 12.00 uur kunnen ze hiervoor bij de Ossenstal en de pastoor terecht. Aanmelden is niet nodig. En omdat alle deelnemers mee-eten krijgen de honden een gratis hondenmaaltijd.

De stoet van menners en ruiters begint tussen 9.30 en 10.00 uur aan de Officiersweg tegenover de Jagerstee. Tussen 10.30 en 12.00 uur is de rust bij de Ossenstal waar ook de inzegening plaats vindt. Bovendien zijn hier Jachthoornblazers die de deelnemers opwachten en tijdens hun hapje en drankje van hun repertoire voorzien. Al met al een fantastisch schouwspel voor wie van natuur en dieren houdt. Wie op 5 november nog aan de tocht mee wil doen kan zich nog inschrijven tot 31 oktober. Kijk hiervoor op de website https://www.hubertusrit.nl/ Voor het inzegenen van de honden is dus geen aanmelding nodig.

Deel dit artikel