Lead Image 1:
Lead image TXT 1: In Hoevelaken is donderdagochtend de bliksem ingeslagen. Foto: Daniël Hol/Persbureau Heitink
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: De verwachte situatie om 15.00 uur. Links de buien, rechts de windstoten. Foto: Weerplaza
Er kan vanmiddag in korte tijd veel regen vallen, die gepaard kan gaan met hagel. Foto: ANP

Er kan vanmiddag in korte tijd veel regen vallen, die gepaard kan gaan met hagel. Foto: ANP

ARNHEM - De eerste onweersbuien trekken donderdagochtend de provincie binnen. Maar in de middag kan het pas echt gaan spoken, waarschuwen Weerplaza en het KNMI. Van 13.00 tot 18.00 uur geldt code geel in Gelderland.

Volgens meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza gaat het om forse onweersbuien met ‘een hoge bliksemintensiteit’. “Lokaal komt ook hagel en wateroverlast voor”, zegt hij.

Bliksem ingeslagen

In Hoevelaken is donderdag al vroeg de bliksem ingeslagen. De bewoners van de woning aan de Leeuweriklaan bleven ongedeerd, maar er is wel een gaslucht geroken.

In Hoevelaken is donderdagochtend de bliksem ingeslagen. - Foto: Daniël Hol/Persbureau Heitink

De onweersbuien in de ochtend veroorzaken waarschijnlijk niet de grootste problemen in onze provincie. In de middag trekt een tweede lading over de provincie, die veel zwaarder is. Die buien kunnen ‘plaatselijk vergezeld gaan van zware windstoten tot circa 75 kilometer per uur, hagel van 2 centimeter en veel regen in korte tijd’, meldt het KNMI.

Kans op wateroverlast

Lokaal zijn er volgens Weerplaza zelfs windstoten mogelijk van bijna 100 kilometer per uur. Omdat er in korte tijd veel regen valt, kan er sprake zijn van wateroverlast.

De verwachte situatie om 15.00 uur. Links de buien, rechts de windstoten. - Foto: Weerplaza

De onweersbuien verdrijven bovendien de warmte in ons land. Donderdag kan het kwik nog oplopen tot zo’n 30 graden, maar vanaf vrijdag gaan we richting normalere temperaturen. Zo wordt het dit weekend maximaal 20 graden.

Deel dit artikel