Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Sander Verbeek en zijn zoons kijken naar hun gevonden granaat. Foto: News United/NWVFoto
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: 'We zoeken toch een kleiner blauw autootje?', vroeg een duiker in de intercom toen ze de Golf vonden. Foto: Persbureau Heitink
Verroest, een kluis in het kanaal.  Foto: Persbureau Hetink

Verroest, een kluis in het kanaal. Foto: Persbureau Hetink

ARNHEM - Wilco de Wijchense visser trok sieradenkistjes uit het water en in januari werd een kluis uit Apeldoorns Kanaal gevist. Er worden vaker opvallende vondsten gedaan op de bodems van de Gelderse meren, beken en plassen. We zetten een paar hoogtepunten uit de afgelopen jaren op een rij.

De kluis in het Apeldoorns Kanaal bleek dertig jaar geleden gestolen te zijn in Rheden. De deur was eruit, dus de kluis was slechts gevuld met water. Volgens de politie was sporenonderzoek ook zinloos omdat de kluis al zo lang onder water stond.

Zie ook: Wilco doet bijzondere ontdekking in vijver: 'Ik zag het glinsteren'

Sander Verbeek en zijn zoons kijken naar hun gevonden granaat. - Foto: News United/NWVFoto

De granaat van Elburg

Explosiever was de vondst van Sander Verbeek in Elburg tijdens de zomer van 2021. In de haven van die plaats viste hij een granaat op bij het magneetvissen. Na onderzoek bleek het om een ongevaarlijke oefengranaat te gaan. Maar de schrik zat er bij Verbeek wel in.

Achter het net

Lenn en Jorren waren in oktober 2020 aan het vissen in de Waal bij Rossum toen zij een ander soort bijzondere vangst hadden. Ze haalden 75 meter aan kieuwnetten boven water. Die worden gebruikt om illegaal vis te stropen. Dankzij de jonge vissers werd het stroopgerei netjes opgeruimd.

'We zoeken toch een kleiner blauw autootje?', vroeg een duiker in de intercom toen ze de Golf vonden. - Foto: Persbureau Heitink

Wagens te water

Auto's worden geregeld van de bodem gevist, bijvoorbeeld na een ongeval of een misdrijf. Opvallend was de vondst van een blauwe Golf in juli 2019. De politie zocht namelijk naar een Peugeot die niet goed op de rem stond. Ze vonden dus een Golf in het water en later alsnog de wagen die ze zochten. De Golf bleek eerder dat jaar al als gestolen opgegeven te zijn.

Knallende kogels

Hoe gevaarlijk magneetvissen kan zijn, ontdekte een paar jonge Arnhemmers in juni 2019. Twee jongens hadden oude munitie uit de Tweede Wereldoorlog opgevist en legde ze op een tuinbank. Hierop ontbrandde de munitie spontaan. De jongens kwamen met de schrik vrij, maar moesten wel naar het vergiftigingscentrum voor controle vanwege eventuele vrijgekomen schadelijke stoffen. De tuinbank was wel flink beschadigd. De overige munitie werd onschadelijk gemaakt door de politie.

In Eibergen werden een jaar eerder nog een granaat en een mijn opgevist met een magneet. De explosievenopruimingsdienst moest er aan te pas komen om de boel op te ruimen. In augustus 2014 viste twee jongens nog een jachtgeweer inclusief kogels op uit een sloot in Heerde. De combinatie van jongens en magneten lijkt dus vaker knallende gevolgen te hebben.

Gouden vondst

Opnieuw werd een opvallende vondst gedaan door jongens. In Nijmegen werd in februari 2019 een kluis met gouden horloges gevonden in een sloot. De politie nam polshoogte en het bleek om de buit van een woninginbraak te gaan. De eigenaar was snel gevonden door de politie. Een woordvoerder omschreef het geheel als 'spannend avontuur'.

Eeuwig trouw

In Stroombroek, een recreatieplas bij Braamt, viste een duiker een trouwring van de bodem op. Dat gebeurde in 2015. Voor zover bekend is de eigenaar, ondanks een vurig verlangen van de vinder, destijds niet gevonden.

Natte sok

De laatste vondst in deze lijst is de buit uit de Baakse Beek in 2013. Twee Achterhoekse vissers viste daar niet een schoen, maar een sok op. En die sok bleek vol sieraden te zitten. Aangevuld met vorken, vreemd genoeg. De politie probeerde de eigenaren nog te achterhalen, maar voor zover bekend is dat niet gelukt. Het werd dus nooit duidelijk hoe de vork in de steel zit. Deze vondst lijkt het meest op die van Wilco. Het is nog afwachten hoe het avontuur bij hem afloopt.

Zie ook: Als je dure sieraden opvist, mag je die dan zelf houden?

Deel dit artikel