Lead Image 1:
Lead image TXT 1: In de kistjes zaten volgens de politie 'exclusieve juwelen'. Foto: Friso Muller
De kistjes met juwelen lagen in het water. Foto: Frisco Muller

De kistjes met juwelen lagen in het water. Foto: Frisco Muller

WIJCHEN - Een wandelingetje met zijn hond heeft visser Wilco de vangst van zijn leven opgeleverd. In het water van recreatieplas De Berendonck in Wijchen zag hij wat drijven. "Dat is niet helemaal koosjer", dacht Wilco Versteegh. Hij ging direct op onderzoek uit.

"Er dreef iets in het water en ik zag er wat glinsterends uitsteken. Dat hoort hier niet", dacht Wilco. Het bleken twee kistjes te zijn. Versteegh moest wel wat moeite doen om ze uit het water te halen: "Ze dreven, want ze zijn van hout en er zat lucht in. Maar ze waren richting de struiken gedreven op zo'n anderhalve tot twee meter van de kant. Ik heb een lang stuk hout gezocht en de kistjes uit het water gehaald."

Visser in een waadpak

Ondertussen kwam voorzitter Frisco Muller van HSV De Sportvisser uit Nijmegen ook voorbij. Versteegh gaf de twee kistjes aan hem en ook Muller had gelijk door dat het iets bijzonders moest zijn: "Je kon het ook zien aan de sluiting. Daar was wel over nagedacht."

De kistjes waren open en de vissers keken er even in. Er bleken juwelen in de kistjes te zitten. "Een collega-visser dacht dat het zeker wel 80 jaar oud was." Muller heeft geen idee of de sieraden veel waard zijn: "Maar al was het maar een emotionele waarde voor iemand."

Versteegh denkt wel te weten waar de juwelen vandaan komen: "Ik dacht gelijk dat het van een inbraak kwam."

Er ligt nog meer

Waarschijnlijk zijn de kistjes opengegaan toen ze in het water terechtkwamen, vertelt Versteegh: "Want ik zag ook nog wat op de bodem liggen." Het water in de Berendonck is niet zo diep, dus een collega-visser trok direct zijn waadpak aan en liep het water in. "Heel voorzichtig", vertelt Muller: "Want als je de bodem omwoelt, dan zie je niks meer."

Maar toen het waadpak onder water dreigde te lopen, heeft de politie er toch een professionele duiker van de brandweer bijgehaald. "Toen kwam er ook nog een lade boven, dat niet bij de twee sieradenkistjes hoorde. Dus er moet misschien nog ergens een kistje liggen", aldus Muller.

In de kistjes zaten volgens de politie 'exclusieve juwelen'. - Foto: Friso Muller

'Zeer exclusieve sieraden'

De politie heeft de kistjes in beslag genomen. Agenten hebben na de vondst een post op Facebook geplaatst, waarin de vondst wordt medegedeeld. Mensen die meer weten over de kistjes worden gevraagd contact op te nemen met de politie.

De visvereniging zette het bijzondere voorval ook op Facebook. De vissers hopen eigenlijk maar één ding: "Dat de sieraden bij de rechtmatige eigenaar terechtkomen."

Deel dit artikel