Marcel Leeuwis van Lewis Flowers. Foto: Omroep Gelderland

Marcel Leeuwis van Lewis Flowers. Foto: Omroep Gelderland

TUIL - De spanningen in Oost-Europa hebben mogelijk gevolgen voor Gelderse bloementelers. Westerse landen dreigen Rusland met sancties wanneer het Oekraïne binnenvalt. Een tegenmaatregel van Rusland kan de bloementelers hard raken. Vooral de chrysantentelers zien donkere wolken aankomen.

In Tuil zijn de mogelijke sancties het onderwerp van de dag. In dat dorp, nabij Zaltbommel, zijn traditioneel veel bloementelers gehuisvest die exporteren naar Rusland. Sancties zouden nu wel heel slecht uitkomen, vindt een teler die niet met naam genoemd wil worden: "We hebben al enorme last van de hoge gasprijzen. Als er nu ook nog sancties met Rusland bijkomen, dan hoef ik niet meer lang na te denken, hoor. Dan sluit ik de tent direct."

Internationale Vrouwendag

De chrysantentelers maken zich op voor de drukste tijd van het jaar. Begin maart viert Rusland hun Internationale Vrouwendag. Dat is de piektijd, want iedereen verrast elkaar dan met een bloemetje - en vaak is dat een Nederlands bloemetje. Eventuele sancties in de aanloop naar Vrouwendag is dan ook het slechtst mogelijke scenario voor de Gelderse bloemexporteurs.

[image:7541222]

'Niet mee bemoeien'

Bloemenkweker Marcel Leeuwis neemt geen blad voor de mond: "Mark Rutte heeft helemaal niets te zoeken in Oekraïne. Zeker in het oosten spreken ze allemaal Russisch. En je denkt toch niet dat de NAVO grondtroepen gaat inzetten, daar? Dat deden we met de bezetting van De Krim ook niet."

"We moeten ons er gewoon niet mee bemoeien, vind ik", zegt Leeuwis. "Wat sancties voor ons zouden betekenen? Als we niet meer mogen exporteren naar Rusland, dan hebben we echt niet één, twee, drie een nieuwe afzetmarkt gevonden. Dat zou een enorme schade betekenen, ook voor de lange termijn. Kijk maar naar de peren, die kregen een paar jaar geleden ook te maken met een importstop voor Rusland. Die markt is nog steeds niet helemaal hersteld."

Deel dit artikel