Trudy Scheele-Gertsen. Foto: Omroep Gelderland

Trudy Scheele-Gertsen. Foto: Omroep Gelderland

OOSTERBEEK - In 1968 werd ze ongehuwd moeder. Trudy Scheele-Gertsen uit Epe wilde zelf voor haar kind zorgen, maar in het tehuis voor ongehuwde moeders van de Paulastichting in Oosterbeek werd haar kind direct na de geboorte bij haar weggehaald. Vandaag, 54 jaar later, doet de rechter uitspraak in de zaak die zij samen met Bureau Clara Wichman aanspande tegen de Nederlandse staat.

UPDATE: Staat niet verantwoordelijk voor leed van afstandsmoeder Trudy: 'Ik voel me onbegrepen'

"Ik had wel degelijk rechten, toen. Maar ik werd dom gehouden", zegt Trudy Scheele-Gertsen nu. "Ik zei dat ik het kind wilde zien, maar tegen alle wetten die er waren in, werd mij de verantwoordelijkheid afgenomen. En de overheid keek weg." Dat is waarom ze de Staat aansprakelijk stelde voor het leed dat haar werd aangedaan.

Verjaard?

Afgelopen september was de rechtszaak, vandaag is ze bij de uitspraak. "Natuurlijk. Ik weet echt niet wat de rechter gaat beslissen, maar het zou al winst zijn als ze iets van begrip laat doorklinken. Het was een ernstige mensenrechtenschending en die erkenning is voor mij de hoofdzaak. Dus ik reken op dat mijn zaak verjaard is, maar ik hoop dat er begrip is."

Zie ook: Afstandsmoeder Trudy blijft vechten voor gerechtigheid

De zaak van Trudy Scheele-Gertsen staat niet op zich. Zij is het voorbeeld van de vele zogenoemde 'afstandsmoeders'. Uit een onderzoek dat Omroep Gelderland deed in samenwerking met dagblad Trouw bleek dat er tussen 1956 en 1984 naar schatting 15.000 kinderen door ongehuwde moeders zijn afgestaan of ter adoptie zijn aangeboden.

"De waarheid moet boven tafel", zegt Scheele-Gertsen. "Het is niet te verklaren dat zó veel vrouwen afstand hebben gedaan van hun kind. Ik hoop dat de rechter een uitspraak doet waardoor de nieuwe minister van rechtsbescherming Weerwind extra reden heeft om meer geld in te zetten voor onderzoek hiernaar."

Zie ook: Autoriteiten hielden kind bewust bij ongehuwde moeder weg

Deel dit artikel