Café De Kade in Ede. Foto: Omroep Gelderland

Café De Kade in Ede. Foto: Omroep Gelderland

EDE - Het sluiten van Café de Kade in Ede tot en met 27 januari is volgens burgemeester René Verhulst een optelsom. De druppel die de emmer deed overlopen, is volgens hem dat een deel van de cafégangers zaterdag politieagenten en boa's heeft bekogeld en beledigd.

In een opwelling besloten de café-eigenaren afgelopen zaterdag mee te doen aan het landelijke coronaprotest. De deuren van de zaak werden halverwege de middag geopend en er was gratis drank voor bezoekers. Naar schatting kwamen er zo'n 250 mensen op af.

"Om 17.00 uur moest iedereen van de politie buiten zijn", vertelt mede-eigenaar Reyer van Dijk. "Daar hebben we ons netjes aan gehouden. Alleen wij en de politie hebben onderschat dat je dan ineens een paar honderd man buiten hebt staan. Dan krijg je andere toestanden."

[video:7531707]

Boerenjeugd

Omdat het café strak langs een landelijke weg ligt, stond een groot deel van de cafégangers op de weg. "Op een gegeven moment wilden boa's over die weg rijden", aldus Van Dijk. "En boa's zijn al niet zo geliefd bij de boerenjeugd. Doordat ik heb ingegrepen, konden de boa's uiteindelijk weer vertrekken."

[image:7531182]

Daarnaast heeft volgens Van Dijk de grote aanwezigheid van politie olie op het vuur gegooid. "Via via wisten de bezoekers dat er heel veel politie paraat stond om in te grijpen. Dat moet je met de boerenjeugd niet doen, want dan heb je heibel."

'Sluiting noodzakelijk'

Dinsdag werd Café de Kade op last van burgemeester Verhulst gesloten. "Helaas was deze sluiting noodzakelijk", benadrukt de burgemeester. "Er waren zaterdag heel veel mensen bij elkaar. Ze hebben toezicht en politie met flessen en andere dingen bekogeld en beledigd. Het is eerder gesloten geweest in 2020 doordat coronamaatregelen waren geschonden. Er lopen nog wat overtredingen en daar kwam dit bovenop. Toen heb ik in het belang van de veiligheid en de gezondheid een onmiddellijke sluiting opgelegd."

Van Dijk begrijpt niets van de sluiting. "Het klopt dat we in 2020 een keer eerder de deuren moesten sluiten. We hebben hier in de lockdown met een paar man zitten drinken. Daar hebben ze dertien keer een proces-verbaal voor opgelegd. En die hebben we allemaal gewonnen bij de rechter."

Daarnaast geeft Van Dijk toe dat er in het café een jongen van 17 jaar is gepakt die drank op had. "Die jongen had ons voor het lapje gehouden met een valse identiteitskaart. Dat zijn dingen die niet mogen, maar helaas wel gebeuren."

De onmiddellijke sluiting voor Café De Kade is voorlopig voor de korte termijn. De burgemeester gaat zich verder in het dossier verdiepen en sluit verdere maatregelen niet uit. "Ik weet dat de horeca het moeilijk heeft en ik beleef hier ook geen genoegen aan. Maar ze hebben het hier zelf naar gemaakt."

Mediator

Volgens Van Dijk moet er iets gebeuren tussen de boa's en de cafégangers die voornamelijk bestaan uit boerenjeugd. "De boa's liggen niet zo lekker in het agrarisch gebied. Ik wil mezelf opwerpen als mediator tussen alle partijen. We moeten allemaal een beetje water bij de wijn doen. Want stel dat ze ons drie maanden dichtgooien. Dan is het probleem tussen de boa's en de boerenjeugd nog steeds niet verholpen."

Zie ook: Café voor de tweede keer op slot gegooid voor overtreden coronaregels

Deel dit artikel