Zoals zoveel leerlingen moet ook Sophie het voorlopig weer doen met thuisonderwijs. Foto: ANP (ter illustratie)

Zoals zoveel leerlingen moet ook Sophie het voorlopig weer doen met thuisonderwijs. Foto: ANP (ter illustratie)

HUISSEN - Alle klassen van het Over Betuwe College (OBC) Huissen zitten op dit moment thuis. Het aantal besmettingen onder leerlingen en docenten liep dusdanig snel op, dat de schoolleiding het verstandiger achtte iedereen in quarantaine of isolatie te laten gaan. Sophie Burgemeester (15) uit vmbo-3 vindt het erg jammer.

Sophie begon anderhalve week geleden weer op school, na een drie weken durende kerstvakantie. Lang duurde haar terugkeer niet, want op woensdag testte haar beste vriendin positief op het coronavirus. Sophie ging vervolgens in isolatie en deed afgelopen maandag een test bij de GGD.

Die test had een negatief resultaat, dus meldde Sophie zich dinsdag weer op school. Diezelfde avond nog kwam er bericht van het OBC Huissen dat de cijfers dusdanig hoog opliepen, dat iedereen vanaf woensdag weer thuis moest blijven.

En dus zit Sophie nu weer aan de keukentafel. "Ik had gehoopt dat het beter zou gaan, maar er waren volgens school te veel besmettingen. Ik baalde wel toen ik het bericht las, het is best moeilijk om mijn schoolwerk steeds vanuit huis te moeten doen. We hebben ook maar een of twee uren online onderwijs", vertelt ze.

Ouders helpen 's avonds

Sophie is wat teruggevallen in Engels en biologie, zegt ze, dus ze had graag weer les gehad om haar cijfers voor die vakken op te halen. "Daar kan ik wel wat hulp bij gebruiken. Mijn ouders vinden het ook jammer dat school weer dicht is, die hadden gehoopt dat ik mijn niveau weer wat omhoog kon halen. Ze moeten helaas allebei buiten de deur werken, maar gelukkig helpen ze me 's avonds bij het leren."

[quote:Sophie Burgemeester (15):Het is best moeilijk om mijn schoolwerk steeds vanuit huis te moeten doen]

Eveline Scholten noemt de nieuwe isolatie van haar dochter 'super zuur'. Ze weet echter dat het OBC Huissen er ook niet veel aan kan doen. "Je moet wat, met al die besmettingen. En ja, ik heb mijn dochter natuurlijk ook liever niet op school als er zo veel besmettingen zijn."

'Gezondheid staat voorop'

OBC Huissen vindt het ontzettend jammer dat ze momenteel geen fysiek onderwijs kan geven. "In ieder geval tot en met maandag 24 januari biedt de school online onderwijs aan. Dan zullen zij de situatie opnieuw bekijken. De gezondheid van de leerlingen en medewerkers staat voorop en het bieden van continuïteit in het onderwijsproces is het uitgangspunt."

"De school hoopt zo snel mogelijk haar leerlingen weer fysiek onderwijs te kunnen bieden", geeft de scholengroep te kennen. Ze zegt ook dat het reguliere rooster zo veel mogelijk wordt gevolgd via de elektronische leeromgeving Magister. Daar waar kan bieden ook de praktijkvakken een online les aan.

OBC Huissen staat niet alleen in het probleem. Meerdere scholen worstelen met de toenemende besmettingscijfers. Zo besloot het Arnhemse Lorentz Lyceum dinsdag dat alle leerlingen in de bovenbouw over moesten schakelen op thuisonderwijs. Op het Nijmeegse Stedelijk Gymnasium zaten die dag ongeveer 250 van de 1050 leerlingen in quarantaine. Volgens BNR zijn door het hele land 56 scholen deels gesloten en zitten zestien scholen compleet dicht.

Gaten in het curriculum

Sophies moeder raakt ondertussen wat benauwd over de voortgang van haar dochter en de gaten in het curriculum. "Volgend jaar doet ze eindexamen, daar maak ik me zorgen om. De contacturen zijn namelijk wel belangrijk, het aantal uren dat ze online maakt is aanzienlijk minder dan de uren die ze normaal op school zou hebben."

"De school doet wat die kan, hoor", benadrukt Scholten. "Ze sturen regelmatig een updatemailtje en dat is fijn, anders voelt het helemaal alsof je in een zwart gat zit. Maar hoe ze deze achterstanden nog gaan rechtbreien... I don't know. Enerzijds missen de kinderen hun belangrijke lesstof, anderzijds is dit niet goed voor hun sociale ontwikkeling. Natuurlijk zijn er leerlingen die het prima vinden dat ze niet naar school hoeven, maar ik denk dat niemand van de ouders zegt: oh prima, doe maar."

TikTok

Sophies lesuren zitten er voor deze woensdag alweer op. Omdat ze in isolatie zit, is er voor haar weinig te doen. "Als je geen school hebt, verveel je je sneller", zegt ze. "Wat ik dan doe? Appen met vriendinnen, filmpjes maken voor TikTok. En als ik dat zat ben, dan ga ik maar wat filmpjes van anderen kijken."

Deel dit artikel