Het dier bij de dode kippen. Foto: Marc Jansen

Het dier bij de dode kippen. Foto: Marc Jansen

EPE - Meer dan tien kippen, twee konijnen en acht cavia's werden eerder deze week doodgebeten in de tuin van Marc Jansen in Epe. Was het een wolf? Dat is de vraag. Daarom gaat Jansen dinsdagavond zélf het dier proberen te vangen. "Dat wordt spannend."

"Het is een heel avontuur", zegt Jansen. "Al twee dagen op rij is een dier in onze tuin. Twee nachten geleden heeft hij ons hele hok afgeslacht. We hebben nog maar twee of drie van de vijftien kippen over. Van de tien cavia's hebben we er ook nog maar twee en de hokken zijn ingebeukt. Hij heeft goed huisgehouden in één nacht."

Maar wat voor dier dat precies gedaan heeft, weet Jansen nog niet. "Daarom heb ik afgelopen nacht expres dode kippen neergelegd in mijn tuin en daar een camera op gezet. En ja hoor, toen hebben we hem op de camera gevangen."

Op de beelden was een dier op vier poten te zien. "Wij dachten meteen aan de herdershond van onze buurman. Maar die richt niet zo'n grote ravage aan en die heeft ook een halsband om. Dat heeft dit dier niet. Volgens onze buurman is het ook sowieso niet zijn hond en verder leven er geen honden in de buurt."

Bekijk hier het dier op de camerabeelden van Jansen:

[video:7486430]

Een wolf?

Daarom gingen de gedachten vrij snel over op een wolf. "De ene expert zegt dat het een hond is, de ander zegt dat het een wolf is", aldus Jansen. Omroep Gelderland legde de camerabeelden voor aan Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. Die kon vrij snel een conclusie trekken. "Dit is een hond. Hij heeft een krulstaart en de kleuren kloppen niet. Wij bekijken zo'n drieduizend gevallen per jaar, dus we zijn wel redelijk geoefend."

Jansen hoopt dat Lelieveld inderdaad gelijk heeft. "Als het geen wolf is, ben ik blij. Want die dieren zijn normaal wel met meer en als je een kleine thuis hebt, dan is dat geen fijn gevoel."

Jansen wil er nu zelf achter komen wat voor dier er in zijn tuin zit. "De enige manier om daar achter te komen, is om het dier te vangen. Dus dat ga ik vanavond proberen, in de hoop dat hij zich een derde keer laat zien."

In het tuinhuis

Daarvoor gaat de inwoner van Epe vanavond in zijn tuinhuis zitten. "Dat bestaat uit twee delen. Dit dier is in het voorste hok geweest waar de kippen slapen, die deur breekt hij los. Ik ga aan de andere kant zitten en als hij binnen is, zal ik hem meteen opsluiten. Dan kan hij geen kant meer op. Dat wordt wel spannend, hoor."

En als het dan een hond blijkt te zijn, dan is het de vraag waar hij vandaan komt. "Dan hoop ik dat hij gechipt is, zodat we dat kunnen achterhalen."

Deel dit artikel