HEERDE - Niet alleen sportverenigingen zitten in hun maag met de nieuwe kabinetsmaatregel dat er na 17.00 uur geen groepsactiviteiten mogen plaatsvinden. Ook voor muziekscholen en ander cultuuronderwijs is het lastig, want veel lessen vinden juist in de avonden plaats. Toch gaan ze bij Cultuurplein in Heerde niet bij de pakken neerzitten en plannen ze alle avondlessen in het weekend.

"Een, twee, drie, vier", zo telt gitaardocent Tom Edskes af voor het kerstliedje, waar zijn pupil Sylvie Waucomont geconcentreerd mee aan de slag is. Het is geen doordeweekse avond, maar zondagmiddag.

'Roeien met de riemen die je hebt'

Zodra het team van Cultuurplein uit Heerde hoorde van de kabinetsplannen om na 17.00 uur geen groepsactiviteiten meer toe te staan, ging Jan Bertil Pool druk aan de slag. Hij belde alle locaties met de vraag of ze er terechtkonden. "En daarna konden we gelijk alle docenten informeren: 'Jongens, jullie kunnen elke zaterdag en zondag terecht en je kan lesgeven Dus je kan alles verplaatsen wat je wil'."

Bekijk hier hoe Tom muziekles geeft:

Op de vraag of die docenten daar wel allemaal zin in hadden, roept er een op de achtergrond duidelijk 'nee!'. Jan Bertil reageert lachend: "Het is wat het is. en je moet roeien met de riemen die je hebt." Want weer een periode met alleen online lessen, dat ziet hij niet zitten. "Je wilt contact houden met je leerlingen. Na de vorige coronaperiode zag je al een stagnatie in de leerlingaantallen en dat willen we nu voorkomen."

Hartverwarmend

Over het algemeen stellen de docenten zich erg flexibel op om alle lessen toch door te kunnen laten gaan. Danslessen worden wat ingekort om toch iedereen lessen te kunnen laten volgen. Echt hartverwarmend, vertelt Rinette van der Vliet, die als directeur Cultuurplein het schip door alles stormen loodst. "Het is een hectische tijd maar we zetten alle zeilen bij."

'Druk met huiswerk'

Intussen zijn de leden van een popbandje gearriveerd voor hun oefensessie die van dinsdagavond is verplaatst naar deze zondag. Jelle Overbeek heeft net zijn gitaar ingeplugd: "Alles beter dan online eigenlijk." Ook Sylvie Waucomont is blij met deze oplossing: "Ik vind het wel fijn dat het in het weekend is, want doordeweeks heb ik het meestal best wel druk met huiswerk."

En daar telt de leraar weer af voor het kerstliedje. Want over een paar weken is het zover en dat moet het stuk er wel in zitten.

Zie ook: Deze mensen zetten de wekker extra vroeg om te kunnen sporten

Deel dit artikel