'Brandstichters Ede gebruikten vloeibare brandstoffen', zegt burgemeester - RTV 794

Burgemeester René Verhulst. Foto: Omroep Gelderland

Burgemeester René Verhulst. Foto: Omroep Gelderland

EDE - De daders achter de autobranden in Ede gebruikten in de nacht van maandag op dinsdag brandbare stoffen om auto's aan te steken. Dat bevestigt burgemeester René Verhulst op basis van informatie van de politie.

Zie ook: Ede likt wonden na serie autobranden, 'molotovcocktails gebruikt'

"Er is gewerkt met vloeibare stoffen op auto's en die zijn vervolgens in brand gestoken", aldus Verhulst, die 's nachts telefonisch op de hoogte werd gebracht van de serie branden. Op zes verschillende locaties raakten in totaal twintig auto's beschadigd.

"Ik had een slechte ochtend en met mij velen", zegt Verhulst. "Mensen zijn ontredderd door deze laffe brandstichtingen. Ze zijn boos en verdrietig en het kost hen veel geld. Het doet wat met het vertrouwen in de maatschappij, en ik roep mensen op vooral aangifte te doen."

Bittere pil

De burgemeester heeft naar eigen zeggen geen idee wat de daders heeft bezield. Hij wijst erop dat het de afgelopen tijd rustig was in Veldhuizen, de wijk die eerder wel bekend stond als een probleemwijk. "Het is een bittere pil voor iedereen. Ik hoop dat de daders zo snel mogelijk worden gepakt."

Verhulst overlegde dinsdagochtend met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) over de branden. Mogelijk volgen er veiligheidsmaatregelen, zoals een samenscholingsverbod of noodbevel. De gemeente verwacht daar dinsdag nog uitsluitsel over te geven.

Getuigen spraken eerder al over molotovcocktails en diverse daders op scooters en in een auto. Deze getuige vertelt wat hij allemaal zag en hoorde.

Deel dit artikel