Floor waarschuwt hardlopers na ernstig ongeluk: 'Zet je muziek niet achterlijk hard' - RTV 794

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De enkel van Floor, vlak na het ongeluk. Foto: Floor Doornwaard
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: De arm van Floor na het ongeluk. Foto: Floor Doornwaard
Floor Doornwaard na haar ongeluk. Foto: Floor Doornwaard.

Floor Doornwaard na haar ongeluk. Foto: Floor Doornwaard.

HEERDE - Een rondje hardlopen in haar woonplaats Heerde liep in juni totaal verkeerd af voor de 21-jarige Floor Doornwaard. De atlete werd geschept door een auto. Een gebroken nek, een gebroken arm en een snijwond in haar enkel hield ze eraan over. Na haar ongeluk wil ze andere hardlopers waarschuwen: "Zet je muziek niet achterlijk hard en loop niet met noise cancelling, want je doet heel veel op je gehoor."

Floor weet nog precies wat er gebeurde op die dag in juni. "Ik ben gaan hardlopen in Heerde en was bijna thuis. Dus ik was vermoeid en liep met AirPods in, de muziek stond achterlijk hard."

Toen ze zonder te kijken de weg overstak, ging het mis. "Een auto greep mij. Dat was echt heel heftig. Ik had pijn in mijn arm en dacht dat mijn schouder uit de kom was. Maar ik zag ook bloed op de grond en had geen idee waar dat vandaan kwam. Ik had niet meteen door dat het zo ernstig was", vertelt Floor, die op dat moment behoorlijk in de war was.

Kijk naar het verhaal van Floor:

Gekke adrenalinestoot

Floor stond na de botsing ook nog op en liep meteen naar een auto om een steuntje te vinden. "Dat zal door een gekke adrenalinestoot zijn gebeurd. Want uiteindelijk ben ik naar de berm geleid en viel ik elke keer weg, ik had ook zoveel pijn." Dat was ook niet gek, want later bleek dat ze zware verwondingen had.

Afbeelding
De enkel van Floor, vlak na het ongeluk. Foto: Floor Doornwaard

In het ziekenhuis vloeiden dan ook tranen van de pijn en haar ouders en vriend maakten zich zorgen. "Als je hoort dat je je nek gebroken hebt, dan denk je meteen aan een dwarslaesie. Van dat bericht schrokken mijn ouders ook heel erg. Maar ik wist dat ik nog wel gevoel in mijn benen had."

Toch lijkt de Heerdese er redelijk goed vanaf te zijn gekomen. "Ja, ik denk dat ik geluk heb gehad. De mevrouw die mij aanreed, hield zich keurig aan de snelheid anders was het misschien heftiger afgelopen."

Waarschuwing

Meteen na haar ongeluk besefte Floor dat harde muziek tijdens het lopen niet verstandig is. Die boodschap wil ze dan ook graag meegeven aan andere sporters.

"Ik had tijdens hetzelfde rondje, voor het hardlopen al, een moment dat ik schrok van een auto. Toen had ik mezelf moeten bedenken dat ik de muziek zachter had moeten zetten. Maar ik zat in een flow en ben een beetje een dromer, dus ik was er met mijn hoofd niet bij", erkent ze.

De 21-jarige wil andere hardlopers daarvoor waarschuwen. "Ik zou anderen willen meegeven dat je best kan lopen met muziek, maar dat je het geluid niet zo achterlijk hard moet zetten dat je je omgeving niet hoort. Dus ook geen noise cancelling-oortjes in doen. Je doet echt veel op je gehoor, dus pas daar voor op", benadrukt ze.

Afbeelding
De arm van Floor na het ongeluk. Foto: Floor Doornwaard

Floor zelf kan nog niet hardlopen, maar ze weet ook nog niet of ze haar oortjes weer in zal doen als ze weer mag lopen. "Ik heb een haat-liefdeverhouding met de oortjes. Het is superfijn lopen, maar ik ben ze nu ook weer kwijt. Het is misschien maar beter ook, misschien is het wel een teken. Het is ook lekker om gewoon naar de vogels te luisteren."

Herstel gaat goed

Inmiddels gaat het een stuk beter met Floor. Ze is weer terug in Oosterbeek, waar ze normaal woont in haar trainingsseizoen. "Hier kan ik weer lekker naar Papendal, oefeningen doen en spinning-fietsen. Maar ik mis het hardlopen echt heel erg." Maar toch heeft ze het besef dat het hardlopen nu niet op de eerste plek staat.

"Ik weet heel goed dat ik iets heftigs heb meegemaakt en dat het even duurt voor ik weer de oude Floor ben. Ik dacht de eerste drie weken totaal niet aan hardlopen. Maar ik maak me geen zorgen over mijn toekomst als hardloopster, ik denk dat ik gewoon weer kan lopen."

Deel dit artikel