Platgebeld over Duits grensbeleid: dit zijn de belangrijkste vragen en de antwoorden - RTV 794

Een auto gaat de Duitse grens over. Foto: ANP

Een auto gaat de Duitse grens over. Foto: ANP

DINXPERLO - Platgebeld worden ze, de medewerkers van Euregio Rijn en Waal. Sinds Duitsland een negatieve coronatest verplicht heeft gesteld voor iedereen die voet op Duitse bodem zet, staat de telefoon roodgloeiend, zegt Heidi de Ruiter. De organisatie ondersteunt grensbewoners, overheden en bedrijven bij vraagstukken zoals deze.

Ook de bezoekers van Omroep Gelderland zaten met de nodige vragen. Soms omdat ze om medische redenen in Duitsland moeten zijn, soms omdat ze erdoorheen rijden op weg naar een verre bestemming en soms om alleen even iets op te halen op Duits grondgebied. Namens de Euregio kan De Ruiter het gros van de vragen beantwoorden.

Ik wil naar een ziek familielid in Duitsland en blijf geen 24 uur. Heb ik dan een test nodig?

"Je kan het simpel bekijken door te stellen: iedereen die voet op Duitse bodem zet, heeft een test nodig. Dus als je naar een ziek familielid gaat, heb je ook een testuitslag nodig. Je behoort tot de groep uitzonderingen van mensen die werken of studeren over de grens of een zorgplicht hebben. Je test mag dan maximaal 72 uur oud zijn. Als je niet tot de uitzonderingen behoort en naar Duitsland wil, mag je testuitslag maximaal 48 uur oud zijn."

Wat voor een test moet het zijn: een commerciële test, of mag het ook een zelftest zijn van de apotheek?

"Het kan geen zelftest zijn, want er moet een officieel certificaat bij zitten waar het moment van testen op staat. Het kan dus geen zelftest zijn, die je tegenwoordig bij de apotheek kan kopen. Je bent aangewezen op een commerciële test, want de GGD neemt geen testen af ter preventie."

Ik passeer Duitsland alleen om naar mijn werk in Nederland te gaan. Dus ik ga van Nederland, door Duitsland, naar een andere plaats in Nederland. Heb ik dan een test nodig?

"Nee. Als je in de auto blijft zitten, heb je geen test nodig."

Hoe zit het als je in één ruk door Duitsland reist naar een ander land, bijvoorbeeld Zwitserland?

"Als je in één keer door kan rijden zonder te stoppen, om te tanken of plassen bijvoorbeeld, dan kan je zonder testbewijs gaan. Maar als je de auto uit wil, heb je een negatief testbewijs nodig."

Ik ga met een lege trailer naar Duitsland om daar een camper op te halen. Moet je dan een test hebben?

"Jazeker, want je gaat de auto uit in Duitsland. Dus heb je een test nodig."

Ik moet voor een medisch bezoek naar Duitsland, zoals een ziekenhuisbezoek of voor een afspraak bij de fysiotherapeut. Heb ik dan een test nodig?

"Zeker, als je een bestemming in Duitsland hebt, moet je een test bij je hebben die niet ouder is dan 48 uur."

Hoe zit het met fietsers en wandelaars die een tocht door Duitsland doen en voor een paar uur in Duitsland verblijven?

"Dat is voor ons nog onduidelijk. Op dit moment leggen we het beleid zo uit dat je een negatief testbewijs moet hebben, omdat dit niet onder de categorie doorreis valt. Maar morgen hebben we een gesprek met het ministerie om hier duidelijkheid over te vragen."

Hoe zit het met controles?

"De Duitse Bundespolizei, dus de Duitse marechaussee, en de gewone politie hebben extra capaciteit ingezet. Ze staan niet standaard aan de grens, maar er wordt wel gecontroleerd."

Zie ook:

Deel dit artikel