RTV 794 - Nieuws

Joris Nieuwenhuis. Foto: ANP

Joris Nieuwenhuis. Foto: ANP

ZELHEM - Ruim driehonderd kratten bier hebben zijn vrienden inmiddels bij elkaar om te vieren dat Zelhemmer Joris Nieuwenhuis de Tour de France heeft uitgereden. Maar door de coronamaatregelen is een groot feest nu niet mogelijk. Daarom vragen zij om de bedragen te doneren voor een aangepaste auto voor Joris zijn invalide geraakte oud-ploeggenoot Edo Maas.

Door: Huibert Veth

Gosse van der Meer beloofde zijn vriend een kratje bier als hij de finish in Parijs zou halen. Dat kreeg in korte tijd zoveel navolging dat de teller inmiddels op meer dan driehonderd kratten staat. Ook zag de Kranenburger hout, barbecues, bandjes en eten toegezegd worden.

Om de coronaregels een beetje te omzeilen, werd zelfs bedacht om Joris zijn eigen bruiloft in scène te zetten.

Zie ook: Nepbruiloft vol bier als Joris Nieuwenhuis uit Zelhem de Tour uitrijdt

En dat feestje gaat er komen, zegt Van der Meer tegen Omroep Gelderland. "Dat gaan we gewoon doen." Maar daar wil hij wel mee wachten tot de coronarichtlijnen het toelaten. "Ik heb niks aan boetes of een strafblad."

'Nooit meer een stap'

Ondertussen vraagt hij iedereen om alle toegezegde middelen om te zetten in een donatie voor een aangepaste auto voor Edo Maas. De oud-ploeggenoot van Joris reed vorig jaar tijdens een koers in Italië in de afdaling tegen een auto. Zo raakte hij op 19-jarige leeftijd invalide. "Die zet nooit meer een stap", weet de Kranenburger.

Het incident heeft destijds veel indruk gemaakt op Joris, zag vader Laurens Nieuwenhuis. "Ze zijn ongeveer even oud. Dus ze kennen elkaar goed."

Biertje en bandje

En degenen die doneren voor Edo, zijn allemaal welkom op het feest zodra dat mogelijk is, belooft Van der Meer. "Dan gaan we eerst een paar uurtjes fietsen en drinken dan een biertje met een bandje erbij." Desnoods betalen we die kratjes dan zelf, geeft hij aan. "Of het wordt verrekend met het prijzengeld van de Sunweb-ploeg."

Van der Meer zegt dagelijks contact te hebben met Joris. Volgens hem vindt Nieuwenhuis de actie 'hartstikke mooi' en staat hij er honderd procent achter.

Zie ook: Vader ziet Joris Nieuwenhuis niet finishen in Tour door kapotte camper

Deel dit artikel