RTV 794 - Nieuws

De ruiming van een nertsenfokkerij in Noord-Brabant. Foto: ANP

De ruiming van een nertsenfokkerij in Noord-Brabant. Foto: ANP

ALTFORST - Bij een nertsenbedrijf in Altforst is het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met ongeveer 12.000 moederdieren. Alle dieren moeten worden geruimd.

De besmetting kwam aan het licht via een monitoringssysteem, waarbij wekelijks kadavers worden getest op het virus. In totaal zijn nu 31 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

Preventief ruimen

Als er na half augustus nieuwe coronabesmettingen op nertsenhouderijen worden gemeld, moeten alle bedrijven in de sector preventief worden geruimd. Voorwaarde is wel dat de besmettingsgraad van het virus onder mensen vergelijkbaar is met half juli. Dat is het advies van de experts van het Outbreak Management Team Zoönosen.

Stoppersregeling

Minister Schouten werkt aan een regeling voor houders die op zeer korte termijn willen stoppen. Vanaf 2024 is het fokken van nertsen sowieso verboden. Met ondernemers die toch door willen gaan tot die tijd, moeten 'strikte afspraken gemaakt worden over de voorwaarden waaronder dit kan, zoals het naleven van strenge hygiënemaatregelen'.

Volgens cijfers van het CBS waren er vorig jaar 128 nertsenfokkerijen in ons land, waarvan 28 in onze provincie. 

Zie ook:

Deel dit artikel