RTV 794 - Nieuws

Carla Versluys is het voeren van wilde zwijnen spuugzat. Foto: Omroep Gelderland.

Carla Versluys is het voeren van wilde zwijnen spuugzat. Foto: Omroep Gelderland.

EMST - "De hele zomer lang, iedere avond, komen mensen hier zwijnen voeren", vertelt Carla Versluys gefrustreerd. "Al dertig jaar. Het is zelfs zo erg dat mensen uit Duitsland met hele busjes hiernaartoe komen vol met tonnen voer." Ze vindt het verschrikkelijk, want voor mens en dier is het erg gevaarlijk.

Door: Joukje Valkenburg

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

De wilde zwijnen worden tam door hun contact met mensen, vertelt Versluys die een tweede huisje op de Veluwe heeft en het voeren al een hele tijd met lede ogen aanziet. De dieren zoeken ook 's nachts de wegen en parkeerplekken op waar ze vaak voedsel krijgen, met vele aanrijdingen tot gevolg. 

Afgeschoten 

Jaarlijks worden er vier tot zes honderd zwijnen aangereden op de Veluwe, vertelt Gijs van Aardenne, voorzitter van Stichting Wildaanrijdingen Nederland. Daarnaast worden er ook nog heel veel zwijnen preventief afgeschoten omdat ze te dicht in de buurt van wegen komen. Als dat niet zou gebeuren, ontstaan er mogelijk nog meer ongelukken. 

Luc Enting

In een poging het voeren van dieren te stoppen, trommelde Carla allerlei organisaties op om in actie te komen. Nu start er een voorlichtingscampagne met video van filmmaker Luc Enting. Hij is onder meer bekend van de film Wild, een succesvolle bioscoopfilm over de Veluwe en haar bewoners. "De bedoeling is dat hij bij bezoekerscentra en VVV-kantoren getoond gaat worden", vertelt Carla. "De boodschap is stop alsjeblieft met voeren en laat die dieren natuurlijk wild."

Zie ook: Wilde zwijn steeds tammer: 'Stop met voeden'

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Deel dit artikel