RTV 794 - Nieuws
Boer Albert Hassink uit Veessen. Foto: Omroep Gelderland

Boer Albert Hassink uit Veessen. Foto: Omroep Gelderland

VEESSEN - Boer Albert Hassink uit Veessen heeft een primeur. Hij is de eerste Gelderse boer die samen met Staatsbosbeheer kiest voor 'natuurinclusief' boeren. Voer voor zijn honderden koeien verbouwt hij nu op grond van Staatsbosbeheer. Het resultaat: een meer milieuvriendelijk boerenbedrijf.

'Ik heb koeien, zij hebben grond. Eén plus één is dus twee', zegt Hassink. Hij laat zijn koeien grazen in de uiterwaarden van Staatsbosbeheer.

Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.

Dure en vervuilende aanvoer van veevoer is niet meer nodig, want op 29 hectare grond van de natuurorganisatie verbouwt Hassink bovendien voer voor zijn eigen dieren. Allemaal op natuurvriendelijke wijze, natuurlijk. Er zijn afspraken gemaakt voor twaalf jaar, veel langer dan bestaande pachten.

Meer planten en dieren

Door grond beschikbaar te stellen hoopt Staatsbosbeheer meer agrariërs te interesseren voor natuurinclusief boeren. De natuurbeheerder noemt de grazende koeien in de uiterwaarden 'een natuurlijk iets' en een 'aanvulling' die de boer kan bieden. Een grotere diversiteit aan planten en dieren moet onder meer het resultaat zijn. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit houden dat in de smiezen. 

Op zijn beurt wijst Hassink erop dat het logisch is dat natuurbeheerders en boeren samen optrekken. 'Niet tegen elkaar, maar met elkaar.' Als het aan Staatsbosbeheer ligt, sluiten veertig boeren de komende tijd een soortgelijke deal.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Deel dit artikel