RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Henk Boeve
10 maart 2024 12:51


Maar liefst 900 mensen bezochten Oener Toneelavonden
Foto: Maar liefst 900 mensen bezochten Oener Toneelavonden
Reintje Vijge tijdens de verloting na de uitvoering van OTV. Foto: Henk Boeve

- Laten we het eens even over Oene hebben. Een dorpje in de Gemeente Epe met zo rond de 1630 inwoners. Ze hebben er van alles. Maar wat ze ook hebben en wat vele dorpjes niet hebben, is een bloeiende toneelvereniging met de naam Oener Toneel Vereniging of kortweg gezegd OTV. En dat OTV een bloeiende vereniging is, bleek de afgelopen drie weken maar weer eens. Zes avonden een bomvolle zaal Post, die ter gelegenheid van het Oener Toneel omgedoopt wordt tot de Oener Schouwburg.

Ja mensen, je leest het goed, zes avonden lang, iedere avond 150 mensen. Totaal kwamen er maar liefst 900 mensen kijken naar het toneelstuk "Pas Op Schrikdroad!" Oene heeft nogmaals rond de 1630 inwoners en dan komen er op die 6 avonden opeens 900 mensen bij. Hoe weten al die mensen Oene toch te vinden? Ja, daar zorgt dan die Oener Toneel Vereniging voor, die dit jaar 70 jaar bestaat. En dat jubileum lieten ze maar niet zo voorbijgaan. Een kaartje kost slechts 5 euro. En omdat OTV dit jaar 70 jaar bestaat, kreeg iedereen bij binnenkomst gratis een kopje koffie of thee aangeboden. Waar kom je zoiets nog tegen? Entree 5 euro en gratis koffie of thee, ja in Oene.

Maar laten we het ook nog hebben over het toneelstuk "Pas Op Schrikdroad!", een blijspel geschreven door Bernd Gombold en vertaald door Ben ten Velde. Zonder ook maar iemand van de 9 tonelisten tekort te doen, moet toch Reintje Vijge, die de rol speelde van oma, in het bijzonder genoemd worden. Reintje Vijge is maar liefst 81 jaar en hoe ze de rol van oma speelde, petje af. Zo tekst vast. Ze speelde de rol van dat ze alle woorden gezien haar leeftijd niet goed hoorde, wat doof was, en dan kwamen er hele rare uitspraken uit haar mond, Grote klasse voor iemand van deze leeftijd. Inhoudelijk ging het toneelstuk over een boerderij van Berend Prins die in een beschermd natuurgebied lag. Wethouder Sjoerd Post en aannemer Tinus Eising waren ervan overtuigd dat er onder het beschermd natuurgebied een thermale waterbron moest liggen. Daar konden ze rijk mee worden, dachten ze. Maar natuurlijk blijft het toneel en ging niets zoals het vooraf bedacht was. Lien, de nieuwsgierige postbode, mocht zeker niet ontbreken in dit geheel. Ook Ina, de geologe en Mieke als milieuactiviste gooiden roet in het eten.

De rolverdeling was als volgt:

Berend Prins eigenaar boerderij Gerrit Huiskamp

Jans zoon van Berend Harrold Vijge

Oma moeder van Berend Reintje Vijge

Stientje buurmeisje Rita van Tongeren

Sjoerd Post wethouder Ruben Kers

Tinus Eising aannemer Andros Vijge

Mieke Mooibroek milieuactiviste Driesje Vos

Lien postbode Ike ter Weele

Ina Vos geologe Ellen van der Maten

Best  Epe Nieuws 

oene vast voorpagina 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie