- Geschreven door Marjolein Deurloo, Omroep Gelderland
Woede om Oekraïners in Vaassen: ‘De burgemeester is een leugenaar’
- Lead image 1:
- Lead image TXT 1: Bezorgde inwoners plaatsten spandoeken in Vaassen. Foto: Omroep Gelderland
- Lead image 2:
- Lead image TXT 2: Meerdere chalets brandde tot de grond toe af. Foto: Omroep Gelderland
- Lead image 3:
- Lead image TXT 3: Verlaten chalets op voormalig camping 't Hertenhof. Foto: Omroep Gelderland
- Ankeiler: “We worden voorgelogen.

VAASSEN - “We worden voorgelogen. En nog wel door onze eigen burgemeester!” Inwoners van Vaassen verlieten woensdagavond boos een informatiebijeenkomst over de plannen voor huisvesting van Oekraïense vluchtelingen op voormalig camping ’t Hertenhof.
Op het verlaten campingterrein aan de Ankerweg moeten 125 Oekraïners worden opgevangen in 35 chalets. Dat zijn er minder dan eerder werd gecommuniceerd. "Met dit plan komen we omwonenden tegemoet, nadat we met ze in gesprek zijn gegaan", zegt burgemeester Tom Horn van de gemeente Epe. Maar een groep van zo’n 26 omwonenden voelt zich in het ootje genomen. Volgens hen waren de 35 chalets van meet af aan al het plan.
Afgelopen zomer was er nog sprake van 50 chalets voor 200 vluchtelingen. Toen liepen de emoties ook al hoog op in een soortgelijke informatiebijeenkomst in de dorpskerk in Vaassen. Inwoners vreesden dat de tijdelijke opvang uiteindelijk zal leiden tot een permanente opvang voor asielzoekers. Ze plaatsten spandoeken in het dorp.

"De gemeente telde er toen gewoon een aantal chalets bij op, om nu te kunnen zeggen dat het er minder worden. Maar op de eerste tekeningen staan al 35 chalets ingetekend", zegt Epko Horstman, die een lange lijst met punten van onvrede opsomt.
Leugenaar
De bewoner van de Emsterweg is zo boos, dat hij de bijeenkomst nog tijdens het welkomstwoord verlaat. Vlak daarvoor maant de burgemeester hem tot stilte wanneer Horstman hem voor leugenaar uitmaakt: "Vragen kunnen na afloop worden gesteld".
Maar zover komt het niet. "Het heeft geen zin om vragen te stellen, want dat doen we elke keer. Er wordt toch niet naar ons geluisterd", klinkt het tussen de entreedeuren van de kerk, waar nog even wordt nagepraat.
Wij zouden de boel in brand hebben gestoken. Hoe durft hij!
De gemeente ging meermaals met omwonenden in gesprek. "Tijdens de laatste bewonersbijeenkomsten vroegen we: noem nou eens een aantal zaken waaruit blijkt dat jullie rekening met ons houden. Bijvoorbeeld beschoeiing, verkeer, scholen of andere dingen waar we bezwaar over hebben ingediend. Nou, wat denk je? Helemaal niks. Vanavond worden we op dezelfde manier voorgelogen. Dus als buurt zijn we er wel klaar mee."
Brandstichting
Een ander pijnpunt draait om een interview met EenVandaag dat de burgemeester gaf nadat tweemaal brand werd gesticht in leegstaande chalets op het verlaten campingterrein. Dat gebeurde ruim een maand geleden. "De burgemeester geeft ons de schuld. Wij zouden daar de boel in brand hebben gestoken. Hoe durft hij?!"
Volgens burgemeester Horn zit dat anders. "Mensen hebben dit verkeerd geïnterpreteerd. Ik heb gezegd dat we niet weten wat er is gebeurd. Op de vraag of de branden verband houden met de toekomstige opvang, zei ik: "We kunnen niks uitsluiten".

Excuses
Ook kritiek van omwonenden dat vergunningprocedures niet goed worden doorlopen, wuift Horn van de hand. "We zijn er scherp op dat alles volgens de regels verloopt. Tot nu toe hebben er geen overtredingen plaatsgevonden." Hiermee doelt hij onder meer op een dassenburcht die is aangetroffen op het voormalig campingterrein. Volgens de buren zouden ook bestaande chalets onrechtmatig zijn gesloopt.
De gemeente beloofde de omwonenden direct te informeren over de benodigde vergunning. Maar dat zou onlangs zijn misgegaan: "Jullie zijn de eersten die ervan horen, zeiden ze. Maar toen bleek dat de vergunning al twee dagen daarvoor was aangevraagd." De burgemeester reageert: "Die vergunning was inderdaad aangevraagd, maar nog niet in behandeling genomen. Daar hadden we duidelijker in moeten zijn en hebben we onze excuses voor aangeboden".
Raad van State
De gemeente hoopt de Oekraïense vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, vanaf mei op het terrein te huisvesten. Als het aan de omwonenden van ’t Hertenhof ligt, duurt dat langer door bezwaar dat ze aantekenen. "We hebben niks tegen Oekraïners, maar als de burgemeester ons zo behandelt, gaan we dwarsliggen. Wij gaan door tot de Raad van State."
De chalets, die de nieuwe eigenaar van het terrein gaat plaatsen, worden voor maximaal vijf jaar gehuurd. De grond behoudt een recreatieve bestemming. Voor de tijdelijke bewoning wordt een ontheffing aangevraagd. Camping ‘t Hertenhof werd vorig jaar op last van de burgemeester gesloten vanwege een brandonveilige situatie.

Meer opvangplekken
De gemeente Epe telt momenteel 180 tot 190 opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. De Oekraïners die Epe opvangt in voormalig bejaardentehuis Licht in Duuster kunnen daar nog even blijven. Die locatie met 80 tot 90 opvangplekken zou in december eindigen, maar de gemeente heeft de huur met een jaar verlengd. Ook dat schiet dorpsbewoners in het verkeerde keelgat, omdat de gemeente de opvang op 't Hertenhof bestempelt als noodzaak vanwege de sluiting van Licht in Duuster.
Nu er op ’t Hertenhof minder Oekraïeners worden opgevangen dan vooraf gedacht, blijft de gemeente op zoek naar andere opvanglocaties.