Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Een stapel dode schapen. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: In Emst zijn de afgelopen twee nachten zeker veertien schapen doodgebeten. De wolf is een duidelijke hoofdverdachte.

- In Emst zijn de afgelopen twee nachten zeker veertien schapen doodgebeten. De wolf is een duidelijke hoofdverdachte. Veehouder Erik Witman maakt zich grote zorgen om het roofdier in de bossen rondom zijn percelen. "Er moet wat gebeuren."

Het gaat om zeker veertien schapen. Boer Erik Witman zit met zes dode schapen en vijf gewonde. Zijn buurman Arjan de Zwaan heeft eveneens zes schapen verloren en meerdere dieren zijn gewond. Een andere buurman, die liever anoniem blijft, heeft twee doodgebeten schapen.

De dieren bij Witman werden in de nacht van zaterdag op zondag doodgebeten. Bij De Zwaan en de andere buurman werden de schapen afgelopen nacht gedood. Witman houdt niet alleen schapen, maar ook paarden en rundvee.

Als je je beesten zo aantreft in de wei, dat doet wat met je

"Ik heb zes dode schapen in de wei aangetroffen. En vijf zijn ernstig gewond", legt Witman uit. "Het is de vraag of ze het overleven." Hij is hoorbaar aangedaan door het voorval. "Als je je beesten zo aantreft in de wei, dat doet wat met je. Daar doe je het niet voor. Waar stopt dit? Hoe moet het verder? Ik begin te twijfelen of ik wel verder wil."

Wolfwerende hekken

Heeft Witman ooit overwogen om wolfwerende hekken te plaatsen? "Daar heb ik zeker over nagedacht. We hebben omheiningen met gaas en stroom. Hoog genoeg om onze dieren binnen te houden, maar niet om de wolf buiten te houden." De ervaren schapenhouder heeft z'n twijfels bij de hekken. "Op YouTube staan zat video's van wolven die zo over hoge hekken heen springen. Ze komen los van de grond, dus krijgen ze geen stroom. Ze zetten zich met hun achterpoten af op het bovenste draad van een en hek en springen zo de wei in."

"Daarbij heb ik in het volle seizoen tussen de 500 en 1000 schapen op 20 percelen. Dan moet ik 20 percelen afzetten. Daar kunnen we niet aan beginnen. Dat is echt te veel werk. BIJ12 heeft allerlei oplossingen, maar ik mis de praktijkervaring bij de afweging. Daarbij moet je je vee om de drie weken op een ander perceel zetten, anders kunnen ze wormen krijgen." Witman handelt ook in vee, waardoor de hoeveelheid dieren per periode wisselt.

'Wolf moet beheerd'

In het voorjaar werden ook al schapen van Witman doodgebeten. BIJ12 bevestigde dat een wolf achter die aanvallen zit. Ook de taxateur die hem voor de laatste aanval bezocht, noemde volgens hem de wolf als hoofdverdachte. Zijn schapen is Witman in ieder geval kwijt.

"Ik word er niet vrolijk van. Er moet wat gebeuren. De wolf moet beheerd worden, zodat hij in de bossen blijft, anders moeten wij stoppen."

Een woordvoerder van De Zoogdiervereniging herhaalt consequent dat een wolfwerend hekwerk bescherming kan bieden, mits iedere veehouder dit consequent doet. Dit komt overeen met het Interprovinciaal Wolvenplan. Toch zijn ook zij niet per se tegen maatregelen. Bij een 'niet-schuwe' wolf vinden zij dat moet worden ingegrepen. Dat kan met een paintballgeweer.

Maar liever ziet de vereniging dat die wolven verdoofd en gezenderd worden. Dit om de viervoeter in de gaten te houden. Ook zou zo'n verdovingsgeweer een afschrikkend effect hebben op de wolf, en de pijl heeft volgens hen meer nut dan een verfbal.

Op verschillende plekken op de Veluwe vinden op de korte termijn bijeenkomsten plaats om het wolvenprobleem te bespreken. Dinsdag 19 september gebeurt dat in Ermelo. Op 25 september gebeurt hetzelfde in Nunspeet. De bijeenkomsten worden gehouden door omwonenden in samenwerkin met de gemeente. Ook de Provincie is aanwezig. Aanmelden kan via hun site.

Een stapel dode schapen. - Foto: Omroep Gelderland

Deel dit artikel