RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Team Communicatie Gemeente Epe
10 september 2023 16:48


Help ons om ons erfgoed te behouden!
Foto: Help ons om ons erfgoed te behouden!
Voorbeeld van een Post 65 project. Foto: Eigen foto Gemeente Epe

- Erfgoed vormt een belangrijk deel van onze leefomgeving en speelt een steeds grotere rol in de ontwikkeling ervan. Hoewel gebouwen met een monumentenstatus worden gewaardeerd en beschermd, geldt dit vaak niet voor jonger erfgoed omdat deze nog geen monumentenstatus hebben. Objecten uit de periode 1965 tot 1990 (Post 65) hebben vaak minder bescherming.

Een oproep aan u, als inwoner!

De gemeente Epe wil graag inventariseren welke Post 65 objecten door de inwoners als kenmerkend worden gezien. Denk aan opvallende gebouwen, unieke complexen en bijzondere landschappen. We hebben uw hulp daarbij nodig. Kent u kenmerkende objecten uit de tijd na 1965? Laat het ons weten via gemeente@epe.nl. Uw kennis en betrokkenheid zijn van grote waarde! Zo kunnen we de culturele geschiedenis waarborgen. We vragen u om objecten voor te dragen die aan de volgende eisen voldoen:

· Het object is tussen 1965 en 1990 gebouwd.

· Het object heeft voldoende kwaliteit om behouden te blijven.

· Het object vertelt iets over de ontwikkelingsgeschiedenis van Epe.

Wat is Post 65? De periode Post 65 (tussen 1965 en 1990) laat een aanzienlijke transformatie in Nederland zien. Na de wederopbouw groeide de welvaart en ontstonden er talloze ruimtelijke ontwikkelingen, zoals een toename van woningen en groei van kernen buiten de grote steden.

Hoewel niet iedereen de Post 65 objecten als "mooi" zou bestempelen, is het belangrijk om dit vanuit een cultuurhistorisch perspectief te bekijken. Wat vertellen deze objecten, zoals wijken, complexen en landschappen, over de geschiedenis en ontwikkeling van ons gebied? Door meer aandacht te besteden aan deze periode, kunnen we ook dit erfgoed beschermen.

Post 65 in de gemeente Epe Een voorbeeld van een Post 65 object in is het landhuis aan Ballastputweg. Dit bijzondere landhuis kenmerkt zich door de esthetische kwaliteit van het ontwerp, waarbij het exterieur, interieur en de tuin goed bewaard zijn gebleven. Het is een prachtige representatie van de Post 65 periode.

Meer informatie over Post 65?

Op de website www.post65.nl vindt u extra informatie en inspiratie over verschillende Post 65 objecten. Hier kunt u meer te weten komen en geïnspireerd raken.

Best  Epe Nieuws 

epe tuin geschiedenis voorpagina 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie