RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Henk Boeve
3 september 2023 14:42


Cultuurhistorische tocht Houdt de Ketting Strak
Foto: Cultuurhistorische tocht Houdt de Ketting Strak
Even stilstaan bij de geschiedenis. Foto: Eigen foto: Houdt de Ketting Strak

- Voordat het Kroondomein voor drie maanden dicht gaat stapten de leden van wielervereniging Houdt de Ketting Strak uit Emst onder leiding van Gert Pannekoek, Annemiek van Loon en Sander Pannekoek op de mountainbike voor een cultuurhistorische tocht.

Onderweg werd letterlijk en figuurlijk stilgestaan bij een aantal bijzondere plekken. Begonnen werd bij de vroege geschiedenis van het gebied met de grafheuvels die in een lange rechte lijn liggen die vroeger eindigde op de plek van de grote kerk in Epe. Holtrichters, maalmannen, Kozakken en eekschillers kwamen in de verhalen voorbij. Voor vele was het een vreemde gewaarwording dat het bos waarin ze stonden 150 jaar geleden heide was. De bossen waren onder andere verdwenen in de houtskoolmeiers. Een aantal leden wist nog te noemen dat op de kop van de Aardhuizerweg zo’n 30 jaar geleden nog een houtskoolbrander actief was mét de bijbehorende rookpluimen.

De Paalweg is aangelegd door Belgische vluchtelingen in de eerste Wereldoorlog. Hiervoor werden boomstammen dwars tegen elkaar gelegd en vervolgens met een dikke laag leem bedekt. Duidelijk werd dat Prins Hendrik een stevige stempel op de huidige verschijningsvorm van het gebied heeft gedrukt. Eerst met ossen en later met stoommachines werd de bodem bewerkt voor de aanplant van mijnhout en exotische bosbouwsoorten zoals de Douglasspar. De rechte paden maakten de exploitatie van het bos makkelijker. De Stadhouderskuil en vele andere kuilen leverden het water voor de stoommachines.

Ook de échte Hoge Duvel, de Bronzen kathedraal en enkele lievelingsplekken van Koningin Wilhelmina werden bezocht. Na afloop werden bij een kop koffie nog heel wat verhalen uitgewisseld. En zo hoort het, verhalen zijn er om doorverteld te worden.

Epe  Oss Nieuws 

epe geschiedenis kerk vluchtelingen voorpagina water emst 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie