RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Erfgoed Gelderland
31 augustus 2023 17:11


Verhaal van Gelderland Festival brengt verleden tot leven
Foto: Verhaal van Gelderland Festival brengt verleden tot leven
De kleinste bezoekers kropen in de huid van historische figuren. Foto: Eigen foto: Erfgoed Gelderland

- Op 26 en 27 augustus was kasteel Cannenburch het decor voor een bonte verzameling historische figuren, artiesten en kunstenaars. Voor een publiek van meer dan 5000 bezoekers zetten zij de geschiedenis van Gelderland op levendige wijze in de schijnwerpers. Het festival vormde ook de aftrap voor de gloednieuwe website verhaalvangelderland.nl, waarmee bezoekers een nog diepere duik in de Gelderse geschiedenis kunnen nemen.

Festivalgangers genoten tijdens het Verhaal van Gelderland Festival van optredens van onder meer muzikant Marike Jager en verhalenverteller Gery Groot Zwaaftink. Jonge talenten brachten een ode aan de geschiedenis van Gelderse locaties, zoals de Watersnoodramp van 1861 in het rivierengebied, de Hollandse Waterlinies en de Gebroeders Van Lymborch, grondleggers van de schilderkunst. Het Verhaal van Gelderland Festival wist de geschiedenis van Land & Water in de provincie hiermee op bijzondere wijze te verbinden met kunst en cultuur.

Naast de optredens genoten bezoekers van mobiele exposities, workshops en activiteiten, samengesteld door diverse Gelderse erfgoedlocaties. Ze luisterden naar lezingen door historici en andere experts, en trapten over de kasteelvijvers in waterfietsen. Met name de kleinste bezoekers kropen in de huid van ridders, archeologen en dijkenbouwers.

Gedeputeerde Peter Drenth over het festival: "Het is belangrijk om je verleden te kennen. Ons verleden is sterk verbonden met onze identiteit. En het verleden geeft aan waar we vandaan komen. Naast dat het mooie en spannende verhalen zijn, kunnen we er ook nog wat van leren. Het Verhaal van Gelderland zorgt ervoor dat onze geschiedenis levend blijft."

Meer Gelderse geschiedenis op verhaalvangelderland.nl

Michel van Maarseveen, de nieuwe directeur van Geldersch Landschap & Kasteelen, mocht als gastheer van het festival de nieuwe website verhaalvangelderland.nl lanceren. De website bevat 49 boeiende verhalen, elk gericht op een unieke combinatie van één thema met één tijdvak. Samen beslaan ze zeven thema’s en zeven tijdvakken uit de Gelderse geschiedenis, van prehistorie tot heden. Ook word je er doorverwezen naar bijpassende musea, podcastafleveringen of collecties. Wil jij meer weten over de unieke geschiedenis van de provincie Gelderland? Neem dan zeker een kijkje op verhaalvangelderland.nl.

Over het Verhaal van Gelderland Festival

Het Verhaal van Gelderland Festival is een initiatief van Erfgoed Gelderland in samenwerking met diverse erfgoedorganisaties, Cultuur Oost, Geldersch Landschap & Kasteelen, Omroep Gelderland en Cranenburgh events. Het festival wordt ondersteund door provincie Gelderland.

 Nieuws 

rivierengebied cultuur vaassen provincie geschiedenis gelderland voorpagina water kunst festival 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie