RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door RTV 794
18 juli 2023 8:04


Afscheidssamenzangavond Link zaterdag 22 juli 2023 19.30 uur kerk Vorchten
Foto: Afscheidssamenzangavond Link zaterdag 22 juli 2023 19.30 uur kerk Vorchten
Link. Foto: RTV794

- Na ruim 3 jaar komt er een einde aan het zondagavond TV-programma Link. Gestart in de beginperiode van Corona in 2020. Eerst 2 keer in de week en later na Corona 1 keer in de week op zondag. Aanstaande zaterdagavond 22 juli 2023 om 19.30 uur kunt u aanwezig zijn bij de laatste opname van het programma Link in de kerk te Vorchten. Deze afscheidssamenzangavond wordt op zondagavond 23 juli op het lokale omroep TV-kanaal uitgezonden.

We spraken met de "technische man" Gert Foekens van RTV794, de man achter de schermen.

Gert, hoe is het zo gekomen?

Als medewerker bij de lokale omroep RTV794 kwam ik begin 2020 op een Youtube-kanaal een uitzending tegen van Harrie Stijf en Zwier van der Weerd. Omdat ik Zwier via via al kende heb ik de vraag neergelegd of het ok was als we deze uitzending ook op TV en ons Youtube-kanaal zouden uitzenden. Het enthousiasme was daar en mocht ik aanschuiven. Later bleek dat het handiger was om de gehele technische uitzending voor mijn rekening te nemen. In de eerste 2 jaren 2 keer per week en sinds ruim een jaar nog op de zondagavond. Duidelijke rolverdeling : Harrie het programma, Zwier de locatie en ik de techniek. Gelukkig maar 2 keer echt storing gehad in al die jaren.

Je bent nogal eens verrast door de lokaties?

Het was elke week weer een verrassing waar terecht kwamen. We zijn bij mensen thuis geweest, diverse kerken, op molens, in bedrijven, in verzorgingshuizen, in woongroepen, in de uiterwaarden en de boerderij van Zwier was een dankbare locatie als we even niets hadden. Mij zijn vooral de uitzendingen bijgebleven vanaf een vissersboot vanaf het IJsselmeer, de directe uitzending vanaf de pont, de prachtige kerstuitzendingen die we mochten maken vanuit de Schaapskooi en later vanuit een mooi landhuis, van tussen de tulpen en ik zal er ongetwijfeld nog wel een paar zijn vergeten. Ook mochten we zwervend door het land, Overijssel, Zeeland, Noordoostpolder, Normandië aan doen waar we altijd hartelijk werden ontvangen. Ook de temperaturen gingen van hartje zomer naar diverse graden onder nul vanuit een leegstaand huis in Epe. Eéntje wil ik toch niet onbenoemd laten omdat hier veel samenkwam : Onze pianoman Eddy Futselaar leverde midden in het bos een vleugel af, waar we met een aantal aanvullende musici/zangers een uitzending mochten verzorgen. Daar waar we een piano nodig hadden was Eddy er altijd weer met een passende oplossing. Al met al ook leuk om die uitdaging als technicus aan te gaan om toch altijd mooie beelden en goed geluid te produceren.

Toch nog een zware waarschuwing gekregen van Youtube

Ja dat klopt. Als je luisterliederen wilt uitzenden dan hebben we als omroep wel een regeling voor auteursrechten voor de muziek, maar we hebben geen regeling voor gebruik van beelden. Om te voorkomen dat we op lange termijn een blokkade zouden krijgen op ons Youtube kanaal hebben we er toen voor gekozen om de liederen te voorzien van fotos. Ik heb ze niet geteld maar het moeten er honderden zijn geweest. Ik ben Monique en Christie dan ook dankbaar dat als ik piepte dat ik bijna door mijn voorraad heen was er meestal binnen een week weer prachtige plaatsjes waren uit diverse gebieden in Nederland.

Heb je nog iets geleerd in deze periode?

Op technisch gebied durven we bijna alles nu wel aan. Het was een snelle leercurve. Natuurlijk kunnen dingen beter, maar we moeten hierbij wel rekening houden met het feit dat een lokale omroep maar over beperkte financiële middelen beschikt.

Op maatschappelijk en geestelijk gebied zijn er 2 dingen die eruit springen :

1.We hebben heel veel mooie mensen

2.Als we mensen van diverse gezindten in een kerk zetten of zich laten verbinden door een TV-programma of de social media mogelijkheden van Facebook en Youtube dan blijken we in de grond onze God met elkaar te kunnen loven en prijzen.

Over "we hebben heel veel mooie mensen" wil ik toch nog wat extra’s zeggen. We zijn op veel plaatsen geweest waar we maatschappelijk gewend zijn om te praten over mensen met een beperking. Ik vind het wel mooi om deze mensen te gaan benoemen als mooie mensen. Ook zij hebben gaven waar we soms door verrast worden. Maar het zijn ook schepselen waarvan onze Vader heeft gezegd je bent mijn kind. Mijn oproep is dan ook laten we als klein zaadje vanuit onze regio mensen leren om te spreken over ONZE MOOIE MENSEN ipv. mensen met een beperking of achterstand tot de arbeidsmarkt.

Wat na volgende week?

We hebben altijd met plezier en voldoening de uitzendingen op de zondagavond gedaan. Nu krijgen we de tijd om ook weer vaker een bezoekje te doen bij (o)ma, kinderen en kleinkinderen. Maar we zullen denk ik regelmatig nog eens een mooi concert of bijzondere zangavond opnemen/rechtstreeks uitzenden. Op onze kabelkrant en website is dan de aankondiging te lezen. En we kijken terug op een dankbare tijd waarin we ook in de moeilijke tijden ons steentje mochten bijdragen. Ik zeg wees er bij aanstaande zaterdag 22 juli 19.30 uur kerk te Vorchten.

Epe  Noordoostpolder Nieuws 

voorpagina vorchten 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie