RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Bron: Ton Brands
20 juni 2023 7:06


‘Mag ik je handtekening Gert?’
Foto: ‘Mag ik je handtekening Gert?’
"Mag ik je handtekening Gert?". Foto: Mieke Vandenbussche

- Het was een drukte van belang afgelopen zaterdag bij The Read Shop van Jan en Heidi Nijman in Epe. Daar werd het vierde deel gepresenteerd van Epe mien däärpien. Na afloop stond er een lange rij om het boek te laten signeren door de auteur, Epenaar Gert van den Esschert.

In de woordjes vooraf kwam naar voren hoe minutieus Gert te werk gaat bij het maken van zijn boeken. Hij pluist helemaal uit wie er op de oude foto’s en ansichtkaarten staan en wat hun achtergrond is of was. Daartoe interviewt en spreekt hij talloze mensen en brengt hij vele uren door in het streekarchief. Ton Brands, namens Uitgeverij Gelderland: "Telkens na de eerste drie boeken van Epe mien däärpien (in 2010, 2013 en 2018) bezwoer Gert dat hij dit nooit meer zou doen, zóveel werk zat eraan vast. Gert bracht maandenlang meer tijd door bij Gerrit Kouwenhoven in het streekarchief dan thuis bij zijn vrouw Ingrid." Als dank voor alle hulp mocht Gerrit Kouwenhoven het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen.

Opmerkelijk

Bij het vierde deel gebeurde er iets opmerkelijks. Nog tijdens de werkzaamheden begon Gert al over een deel 5. "Ik heb lekker veel vrije tijd nu na m’n pensioen." Nu was het Uitgeverij Gelderland dat op de rem trapte. Onder meer door corona en de oorlog in Oekraïne waren de papier- en drukkosten dermate fors gestegen dat een vierde deel verder weg leek dan ooit. Gelukkig sprong een aantal ondernemers bij: Van Norel Bouwbedrijf, Restaurant De Slimmerick, Vanouds, Episch Centrum, Hoveniersbedrijf de Tuinkabouter, Bouwbedrijf Braakman & Pannekoek, Buro Henk Palm ontwerpers en vormgeving, Jumbo van Andel, Overmars Vastgoed, Van Schoonhoven IJzersterk en Henk Veenbergen. "Zonder hen zou deze uitgave absoluut onmogelijk zijn geweest." Als dank ontvingen de aanwezige sponsors een boek en een attentie.

Gert zelf bedankte in zijn woord vele betrokkenen bij het boek. Dan blijkt weer hoeveel mensen meewerken aan de totstandkoming. "Het is echt teamwerk en dat maakt de productie even intensief als mooi." Ontroerd bedankte hij ook zijn vrouw Ingrid, "die het toch mooi telkens allemaal toelaat dat ik zoveel tijd steek in deze hobby."

Appel-Nötte

Als ‘surprise guest’ kwam ook de ‘Appel-Nötte’ aan het woord. De bekende Oener spreker wees – uiteraard in het dialect – op de regionale waarden en de schoonheid van de streektaal. Het was een prachtige afsluiting van het officiële deel, waarna zich een lange rij vormde die hun boeken graag gesigneerd wilden zien door Gert van den Esschert, die hiervoor met genoegen aan de slag ging.

Epe Nieuws 

epe weer gelderland vast voorpagina werk hobby 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie