Ankeiler: Trudy Scheele-Gertsen, die in 1968 als jonge en ongetrouwde vrouw haar kind moest afstaan, en Bureau Clara Wichmann (BCW) gaan in hoger beroep tegen de beslissing van de rechter dat de Staat niet aansprakelijk is voor het leed dat de Epese en andere 'afstandsmoeders' is aangedaan.

- Trudy Scheele-Gertsen, die in 1968 als jonge en ongetrouwde vrouw haar kind moest afstaan, en Bureau Clara Wichmann (BCW) gaan in hoger beroep tegen de beslissing van de rechter dat de Staat niet aansprakelijk is voor het leed dat de Epese en andere 'afstandsmoeders' is aangedaan. Dat meldt BCW, dat opkomt voor de rechten van vrouwen.

Scheele-Gertsen zegt dat ze in 1968 onder druk is gezet door de Raad voor de Kinderbescherming om tegen haar wil afstand te doen van haar kind. En dat geldt ook voor zo'n 15.000 andere vrouwen in die tijd.

Dus wil ze erkenning dat er veel fouten zijn gemaakt door de Staat. Maar die erkenning kreeg ze vorig jaar niet van de rechter. Toch wil de inwoonster van Epe nog niet opgeven. "Wat mij betreft is de strijd nog niet gestreden, dat is één ding wat zeker is", sprak ze al eerder.

De rechter oordeelde dat niet gezegd kan worden dat juist de Raad voor de Kinderbescherming onrechtmatig heeft gehandeld, omdat er ook grote maatschappelijke druk werd uitgeoefend op ongetrouwde moeders om afstand te doen van hun kind.

De kinderbescherming hielp weliswaar ongehuwde moeders niet om zelf hun kind op te voeden, maar dat was toen ook niet de taak van de raad, aldus de rechter. Bovendien was mogelijk sprake van verjaring.

'Geen sprake van verjaring'

Scheele-Gertsen en BCW tekenen deze dinsdag bezwaar aan tegen die twee punten. Omdat het leed van deze vrouwen, hun kinderen en familieleden nog altijd voortduurt, kan volgens hen van verjaring geen sprake zijn.

"In de jaren 50 tot 80 was er sprake van een systeem van uitsluiting en onderdrukking van ongehuwde moeders. Een systeem dat zich erop richtte dat deze vrouwen afstand deden van hun kinderen. Juist toen had de overheid, specifiek de Raad voor de Kinderbescherming, deze vrouwen moeten beschermen tegen deze maatschappelijke, sociale en religieuze druk", zegt Bureau Clara Wichmann in een verklaring. "Wij leggen ons dan ook niet neer bij een verwijzing naar 'de tijdgeest' en zijn dus in hoger beroep gegaan."

Scheele-Gertsen was 22 en niet getrouwd toen ze in 1968 een kind kreeg. Ze beviel bij de nonnen van de Paula Stichting in Oosterbeek. Kort na de bevalling werd het jongetje bij haar vandaan gehaald. Pas in 2018 kwam de Epese met haar zoon in contact.

Meer over

Deel dit artikel