Ankeiler: Het verhaal van Karen en Laurens, die elke drie weken verhuizen naar een ander vakantiehuisje, heeft veel teweeggebracht.

- Het verhaal van Karen en Laurens, die elke drie weken verhuizen naar een ander vakantiehuisje, heeft veel teweeggebracht. Mensen leven massaal met het stel mee, maar uiten ook twijfels bij het verhaal. Om die twijfels weg te nemen, wordt in dit artikel dieper ingegaan op een aantal veelbesproken punten.

Afgelopen weekend publiceerde Omroep Gelderland het verhaal van Karen en Laurens, die geen huis meer hebben en nu al zes jaar iedere drie weken verhuizen naar een ander vakantiepark om maar onderdak te hebben.

Dit verhaal zorgt bij veel lezers voor vraagtekens. Hieronder gaan we in op de meest gestelde vragen.

Hoe zijn Karen en Laurens in deze situatie terechtgekomen?

Karen en Laurens zijn een aantal jaar geleden hun koophuis kwijtgeraakt. Hier ging het één en ander aan vooraf. Na een verbouwing aan hun huis stelde de gemeente hen op de hoogte dat deze verbouwing illegaal zou zijn. Laurens zegt dat hij het huis uiteindelijk weer in zijn originele staat moest ombouwen, wat het stel enorm veel geld kostte.

"Het huis moest in stappen weer terug naar zijn originele staat en daar zaten ook bepaalde deadlines aan verbonden. Hierdoor heb ik tijdelijk niet kunnen werken, aangezien ik al mijn tijd, maar ook mijn geld in de verbouwing stak", legt Laurens uit. Doordat de twee een inkomen misten en ook veel kosten maakten aan de verbouwing, liepen ze een hypotheekachterstand op. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat hun huis is geveild door de bank.

Waarom verhuizen Karen en Laurens elke drie weken en blijven ze niet langer op een vakantiepark?

Het is niet zo dat Karen en Laurens stipt elke drie weken verhuizen. Soms is het mogelijk om iets langer te blijven, maar in veel gevallen lukt dat niet. Meestal verblijft het stel op bungalowparken. Deze hanteren over het algemeen de drie weken als standaard verblijftijd voor een campinggast.

Vanaf die drie weken krijg je een offerte voor tijdelijke bewoning van het park. Zouden Karen en Laurens dit doen, dan horen hier ook de nodige kosten bij zoals het betalen van borg. Laurens geeft aan dat ze dit geld niet kunnen missen en er daarom elke drie weken voor kiezen hun spullen bij elkaar te rapen om naar het volgende vakantiepark te gaan.

Elke drie weken naar een andere camping is toch hartstikke duur, waarom huren ze niks?

De kosten die Karen en Laurens maken voor het huren van een vakantiehuisje lopen erg op. Zo kost een vakantiehuisje voor een week al snel meer dan 200 euro. Dan hebben we het nog niet eens over de prijzen van het aankomende hoogseizoen. Toch is de stap naar een echte woning enorm groot.

Met twee inkomens verdienen Karen en Laurens in principe genoeg voor een prima huurhuisje, maar toch lukt het niet er eentje te vinden. "We verdienen misschien wel genoeg, maar het is lastig om te sparen. Karen is in de maand al 500 euro aan het openbaar vervoer kwijt en daar komen de campingkosten bovenop. We houden er simpelweg niks aan over", zegt Laurens.

Daarnaast ziet het stel ook beren op de weg als het aankomt op het krijgen van een nieuw adres. "Aangezien we geen spaargeld hebben, kunnen we de borg van een huurhuis ook niet betalen. Dit is vaak twee maanden huur, wat al snel uitkomt op meer dan 1500 euro. Dat hebben we gewoon niet."

Karen en Laurens zijn ook bang dat zij, op het moment dat ze een woning vinden, brieven krijgen met nog te betalen schulden. Voor hen is dit dus een enorm lastige stap.

'Je zit in een sleur'

Het verhuizen van vakantiepark naar vakantiepark is voor Karen en Laurens enorm slopend. Vooral Karen valt het zwaar. "Door te praten over dit onderwerp voel ik echt dat er een soort trauma zit", zegt ze. Karen en Laurens zijn in de tijd dat ze hun huis zijn kwijtgeraakt ook nog hun dochtertje verloren. Dit maakt dat dit onderwerp veel impact heeft op haar.

Het stel geeft aan zich in een vicieuze cirkel te bevinden, waar ze bijna niet meer uitkomen. Ze geven toe dat ze het zoeken naar een woning hierdoor te veel links laten liggen. "In het begin was ik echt veel op zoek naar een woning. We hebben ook vaak bezichtigingen gehad, maar alles ging aan onze neus voorbij. Dan zakt de moed je wel in de schoenen", vertelt Laurens.

Helpende hand

Naar aanleiding van het artikel zijn er veel tips en voorstellen binnengekomen om Karen en Laurens verder op weg te helpen. Zo heeft Karen een aanvraag gedaan bij het RDW om haar rijbewijs te verlengen en is het stel bezig zich te laten inschrijven in een gemeente op de Veluwe. Bovendien wordt er gekeken naar de potentiële woningen die zijn getipt!

Karen en Laurens zijn enorm verrast door alle hulp die hen wordt aangeboden en van de mensen die hen een hart onder de riem steken. "Dat is super! Je krijgt vaak snel een stempel van mensen, die zien je dan als zwerver. Dan zijn deze reacties heel fijn."

Karen en Laurens zijn enorm dankbaar en hopen nog steeds in de nabije toekomst een mooi huisje te vinden.

Deel dit artikel