Lead image 1:
Lead image TXT 1: De auto van SS'er Hans Albin Rauter na de aanslag door het verzet. Foto: ANP
Ankeiler: Bij het monument Woeste Hoeve zijn vanmiddag 117 vermoorde verzetsstrijders herdacht.

- Bij het monument Woeste Hoeve zijn vanmiddag 117 vermoorde verzetsstrijders herdacht. Zij werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog doodgeschoten door de bezetter als vergelding voor een aanslag op een belangrijkste SS'er in Nederland.

De herdenking werd bijgewoond door zo'n 200 belangstellenden. Er werden kransen en bloemen gelegd. Nabestaanden van de vermoorde verzetsstrijders hielden een speech.

Wraakacties in het hele land

Leden van de binnenlandse strijdkrachten, een samenwerking van verschillende verzetsgroepen, krijgen lucht van een partij vlees die zou worden opgehaald in Epe. De verzetslieden wilden de vrachtwagen buitmaken en gebruiken voor hun eigen wapentransport. Op 6 maart 1945 rond middernacht hoorden ze een zware motor en wilden ze, verkleed als SS'ers, de vrachtwagen staande houden op de weg tussen Arnhem en Apeldoorn bij Woeste Hoeve.

Wat ze niet wisten is dat ze de auto van nazikopstuk Hanns Albin Rauter overmeesterden. De auto werd onder vuur genomen met 234 kogels. De chauffeur en de adjudant waren direct dood. Rauter werd geraakt in zijn hand, kaak en borstkas en hield zich dood tot de beschieting stopte.

De auto van SS'er Hans Albin Rauter na de aanslag door het verzet. - Foto: ANP

Als vergelding worden in heel bezet Nederland 263 mensen geëxecuteerd. Daarvan werden er 117 omgebracht op de plek waar SS-leider Rauter gewond raakte, bij Woeste Hoeve. Nog diezelfde nacht werden gevangenen uit heel Oost-Nederland naar het gehucht bij Apeldoorn gebracht om daar te worden doodgeschoten. Die gebeurtenis wordt nog elk jaar herdacht op 8 maart. De slachtoffers liggen begraven op Ereveld Loenen.