Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: 230306-Talentcentrum-VI-Judokas. Foto: RTV794
Ankeiler: “Judo is een olympische maar ook een paralympische sport.” Daniëlle Gommers- Vriezema is één van de bondstrainers en vecht voor een intensievere en professionelere benadering VI (Visual impaired) Judo, dat is judo voor blinde en slechtziende mensen.

- “Judo is een olympische maar ook een paralympische sport.” Daniëlle Gommers- Vriezema is één van de bondstrainers en vecht voor een intensievere en professionelere benadering VI (Visual impaired) Judo, dat is judo voor blinde en slechtziende mensen.

Dit weekeinde ging het talentcentrum voor Visual Impaired (blinde en slechtziende) judoka’s van start in een hal op het terrein van de voormalige Wegener-kantoren en drukkerij. Een grote hal met ruimte voor wel 200 enthousiaste visueel beperkte judoka’s stond ter beschikking. Begin van een financieel waagstuk met een huur van 600 euro per keer. Financiële steun komt vooralsnog mondjesmaat van de gemeente Apeldoorn en de provincie Gelderland. De Judobond beperkt de hulp tot promotionele ondersteuning. Het idee om in Apeldoorn blinde en slechtziende judoka’s meer trainingen aan te bieden, ontstond oorspronkelijk bij trainer Marco Borst. Hij is trainer bij judoclub Sakura en werkt ook bij Visio Op ’t Loo Erf, een centrum voor mensen met een visuele beperking. Hij maakte ook andere trainers, zoals Danielle, enthousiast.

Presteren vraagt offers

Het idealisme om vooral mensen met een visuele beperking in beweging te krijgen is groot, maar om het organisatorisch en financieel rond te krijgen, wordt veel gevergd van de initiatiefnemers. Geldschieters staan niet te dringen, de kosten zijn aanzienlijk en de vereiste menskracht is niet makkelijk te mobiliseren. Judoka, judocoach en dieet-expert Danielle Vriezema geeft aan: “Sportvoorzieningen hoef je voor VI-judo eigenlijk niet aan te passen. Organisatorisch is het wel een stevige opgave: reizen van en naar trainingen en wedstrijden en ook voldoende sparringpartners.” Voorlopig komt naast de beperkte bijdragen van gemeente en provincie veel geld uit eigen zak als er aan nationale of internationale wedstrijden moet worden deelgenomen. Noodzakelijk omdat je anders niet de vereiste punten voor kwalificatie kunt veroveren als je op internationale kampioenschappen en de Olympische Spelen wilt uitkomen. “Dat kan behoorlijk in de papieren lopen, zeker als je naar het andere eind van de wereld moet reizen.”

Mooi initiatief

In Apeldoorn komen vanaf nu maandelijks uit hele land blinde en slechtziende judoka’s samen om hard te trainen. Daniëlle Gommers-Vriezema haast zich erop te wijzen dat het niet alleen draait om het presteren op wedstrijdniveau. “We kijken ook naar de breedtesport en proberen meer visueel beperkte mensen aan het sporten te krijgen. Ik zie VI-judoka’s ook meer zelfvertrouwen krijgen door de judo-trainingen. Judo draagt bij aan een betere gezondheid en ook aan preventie. Neem de valtechnieken. Iets waarmee we bijvoorbeeld ook ouderen van dienst kunnen zijn.” Er wordt hard gewerkt aan plannen om sponsors een goede tegenprestatie te kunnen leveren die met bijdragen VI-Judo mogelijk te maken.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Deel dit artikel