Ankeiler: Afdeling Oost-Veluwe van Alzheimer Nederland organiseert de komende maanden een serie workshops ‘Dansen op de stoel’ voor mensen met dementie.

- Afdeling Oost-Veluwe van Alzheimer Nederland organiseert de komende maanden een serie workshops ‘Dansen op de stoel’ voor mensen met dementie. De workshops vinden plaats bij zorginstellingen, dagbestedingen en beweeggroepen in de regio. Tijdens de workshops maken deelnemers onder professionele begeleiding een muzikale reis door hun brein. Ieder op zijn of haar eigen manier, zittend op de stoel. Bewegen op muziek ontspant en verbindt. Deelnemers, begeleiders en mantelzorgers genieten er iedere keer weer van.

Muziek doorgeven

De dansworkshops zijn mogelijk gemaakt door de opbrengst van het Benefietconcert ‘Een concert om nooit te vergeten’ dat in november 2021 werd georganiseerd ter nagedachtenis aan Anne Zweers. Deze in Epe bekende muzikant overleed eerder dat jaar aan de ziekte van Alzheimer. Arnout Korteweg, voorzitter van afdeling Oost-Veluwe: “We zijn blij dat we voor de opbrengst uit dit mooie concert in goed overleg met de familie een muzikale bestemming hebben gevonden. Zo geven we de muziek weer door.”

Mooie momenten in Vaassen

Kort voor de feestdagen vond in woonzorgcentrum De Speulbrink in Vaassen een workshop ‘Dansen op de stoel’ plaats in het bijzijn van de familie Zweers. Arnout Korteweg: “De familie was onder de indruk van het plezier en de ontspanning die bewegen op muziek met zich meebrengt. Een betere bestemming van de opbrengst van het benefietconcert hadden zij en ook wij niet kunnen bedenken.”

Train de trainer

Dansdocente Juliette Nieboer van het Cultuurplein geeft de workshops. Zij richt zich daarbij ook op de begeleiders van groepen. Zij kunnen de kunst bij haar afkijken zodat zij zelf ook deze manier van bewegen kunnen toepassen. Voor begeleiders worden bovendien speciale workshops georganiseerd waar zij nog meer kennis kunnen opdoen en tips krijgen over deze manier van bewegen op muziek en de positieve effecten daarvan. Door hun begeleiders te trainen hopen we dat zoveel mogelijk mensen met dementie in onze regio regelmatig kunnen genieten van het dansen op de stoel.

De methode is van Andrew Greenwood, voormalig balletdanser/balletmeester en oprichter van Switch2Move. Hij ontwikkelde een beweegprogramma waarbij zowel de fysieke, psychische als sociale aspecten bij de deelnemers worden aangesproken. Zo kan soms het proces van achteruitgang (bij beginnende dementie) worden vertraagd en wordt in ieder geval het welzijn en de kwaliteit van leven bevorderd.    

Beweeggroepen gezocht

Afdeling Oost-Veluwe van Alzheimer Nederland zoekt meer beweeggroepen voor mensen met (beginnende) dementie waar deze workshops kosteloos gegeven kunnen worden. Met name in de gemeenten Apeldoorn, Voorst, Brummen en Hattem is nog ruimte. Kent u een groep waar dit heel goed zou passen, stuurt u dan een e-mail naar f.tiemens-wolf@alzheimervrijwilligers.nl

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@rtv794.nl.

Meer over

Deel dit artikel