RTV794

RTV794 Lokale omroep Heerde en Epe

advertentie
Geschreven door Marjolein Deurloo, Omroep Gelderland
6 november 2022 18:00


Zieke René werkt fulltime aan doel: 'Heel Epe schoon en vól met bloemen'
Foto: Zieke René werkt fulltime aan doel: 'Heel Epe schoon en vól met bloemen'
René Blok met leerlinge Sanne (11) die de vlinder ontwierp. Foto: Omroep Gelderland

- Als het aan René Blok ligt, wordt Epe één grote bloemenzee. Deze week werden al twintig bloemperken aangelegd in de vorm van een vlinder. Volgend jaar moeten de bermen van de gemeente een kleurrijk bloemenlint vormen tussen die vlinders.

De Epenaar René Blok heeft het tot zijn missie gemaakt om Epe bewust te maken van het belang van een schone omgeving met ook genoeg plekjes voor plant- en diersoorten, oftewel biodiversiteit.

Met succes, want tweemaal per jaar trommelt hij zo 150 man op voor opruimacties. Hij richtte zelfs een stichting op voor behoud van een schone leefomgeving. Met 'Expeditie Vlinder' betrekt hij nu de jeugd bij zijn plannen: “Anders is over tien jaar alles kapot”.

'Voor de toekomst'

Op een klein grasveld naast de Gildeschool in Epe stoppen leerlingen van groep 8 bloembollen in de grond. Ze doen mee aan 'Expeditie Vlinder', net als veertien andere scholen binnen de gemeente. “Leuk om te doen”, vinden Robin en Nikki (beiden 11). Maar intussen leerden ze een wijze les. “We maken ons wel een beetje zorgen over de toekomst”, vertellen de leerlingen. “In het park ligt heel veel vuil: sigarettenpeuken, flesjes en blikjes. Als dieren het vuil eten, dan krijgen wij het in ons lichaam als wij die dieren weer eten.” Eens in de maand gaan de leerlingen hun eigen vlinderbloemperk schoonhouden. Blok: Ze weten nu: niet alleen een mens kan kanker krijgen, ook insecten. Dat vinden ze heel erg. Ik probeer in te spelen op de emotie.”

Groep 8-leerlingen van de Gildeschool stoppen bloembollen in de grond - Foto: Omroep Gelderland
Epe Nieuws 

epe voorpagina 
 
  • rtv794 TV
  • RTV794 Live Radio
advertentie